Cât de multă apă trebuie să bei, de fapt, ca să rămâi hidratat

Apa este esența vieții, iar specialiștii ne spun să bem doi litri în fiecare zi. Însă, cât de multă apă trebuie să bem zilnic?
  • Publicat:
Cât de multă apă trebuie să bei, de fapt, ca să rămâi hidratat

Doar pentru că vara pare că s-a terminat nu înseamnă că trebuie să încetezi să te mai hidratezi. Fie că ești persoana care uită mereu să bea apă, fie că îți reumpli paharul sau sticla de câteva ori pe zi, trebuie să te asiguri că organismul tău primește apa de care are nevoie.

Există o mulțime de sfaturi cu privire la hidratare, ceea ce poate face lucrurile confuze pentru multă lume. În acest articol, vom detalia cum să vă dați seama câtă apă trebuie să beți, ce vă influențează nevoile și patru reguli de bază pentru a vă atinge obiectivele de hidratare.

Câtă apă ar trebui să bei în fiecare zi?

Cu toții suntem familiarizați cu vechiul adagiu: Beți opt pahare de apă a câte 250 de ml în fiecare zi. Este regula opt la opt care ne îndrumă să bem aproximativ 1,9 litri de apă în fiecare zi. Mulți dintre noi au urmat orbește acest sfat toată viața, fără să știe de unde vine sau de ce avem nevoie de opt pahare de apă.

Se pare că regula opt cu opt a apărut dintr-un vid, deoarece nu există nicio dovadă științifică care să o susțină. Este doar unul dintre acele mituri vechi pe care oamenii le cred pentru că așa crede toată lumea. A bea aproape doi litri de apă în fiecare zi nu este un lucru rău, dar ar putea fi prea mult sau insuficient pentru unele persoane.

Nu există nicio recomandare oficială cu privire la cantitatea de apă pe care oamenii ar trebui să o bea în fiecare zi, probabil pentru că fiecare are nevoie de cantități diferite de apă.

Există un „aport adecvat” de apă pentru adulți, dar acesta poate varia de la o persoană la alta. Acest aport adecvat include apa din băuturile care nu sunt apă, cum ar fi laptele, băuturile pentru sportivi, ceaiul și, da, chiar și cafeaua. Acesta include, de asemenea, apa din fructe, legume și alte alimente (gândiți-vă câtă apă intră într-un bol de ovăz sau supă).

Consumul adecvat este de 15,5 căni (3,7 litri) pentru bărbați și 11,5 căni (2,7 litri) pentru femei. Modul în care alegeți să consumați aceste cantități de lichid este la latitudinea dumneavoastră. Deși aceasta este cea mai apropiată cifră pe care o avem pentru un aport zilnic recomandat, chiar și aceste cifre diferă pentru fiecare persoană în funcție de starea sa de sănătate.

Cei care sunt în mișcare toată ziua (în special persoanele care lucrează în aer liber) pot avea nevoie de mai multă apă decât majoritatea oamenilor. Cu cât vă mișcați mai mult, cu atât transpirați mai mult și trebuie să înlocuiți apa (și electroliții) pierdută prin consumul de lichide.

Consumul de apă atât înainte, cât și după muncă poate ajuta la prevenirea deshidratării cronice.

Dacă nu aveți un loc de muncă activ, dar faceți multă mișcare – fie la sală, fie prin activități recreative – aveți nevoie și de mai multă apă decât majoritatea. Chiar dacă nu vă dați seama, pierdeți o mulțime de lichide în timpul activității fizice (chiar și pe vreme rece). Creșteți aportul de apă pentru a ține cont de activitate (în special activitatea de călătorie).

Persoanele însărcinate au nevoie de mai multă apă pentru a încuraja îmbunătățirea circulației, creșterea aportului caloric și alte procese fiziologice pentru a susține creșterea copilului lor. Persoanele care alăptează au nevoie de mai multă apă pentru a susține producția de lapte matern.

Reguli care vă pot ajuta să rămâneți hidratat, indiferent de stilul de viață

Beți atunci când vă este sete: Există unele controverse în jurul acestei metode. Unii profesioniști din domeniul sănătății spun că nu trebuie să vă complicați prea mult cu hidratarea și că organismul vă spune când are nevoie de apă. Alții spun că a aștepta până îți este sete înseamnă a aștepta prea mult – că ești deja deshidratat atunci când îți este sete. Unii oameni par să aibă mecanisme ale setei mai puternice decât alții, așa că această metodă poate funcționa sau nu pentru tine.

Beți un pahar înainte de mese și între mese: Acesta nu este un sfat rău. Structurarea consumului de apă în jurul unui ritual precum ora mesei poate face din hidratare un obicei. Consumul total de apă va varia în funcție de numărul de mese pe care le luați. Dacă luați trei mese, veți bea cinci pahare de apă conform acestei reguli, ceea ce s-ar putea să nu fie suficient (cu excepția cazului în care sunt pahare mari). Dacă nu aveți un tipar alimentar obișnuit, probabil că această regulă nu va funcționa pentru dvs.

Beți opt pahare pe zi: Din nou, sfaturile de sănătate universale rareori funcționează pentru toți oamenii. Dacă vă simțiți hidratat în mod adecvat cu doi litri de apă în fiecare zi, este minunat. Dacă vă simțiți prea hidratat (urină limpede și urinare foarte frecventă), reduceți puțin. Dacă vă simțiți deshidratat (urină închisă la culoare, dureri de cap, urinări rare), este posibil ca opt pahare să nu vă fie suficiente.

Informațiile conținute în acest articol sunt doar în scop educațional și informativ și nu sunt considerate sfaturi medicale sau de sănătate. Consultați întotdeauna un medic sau un alt furnizor de servicii medicale calificat cu privire la orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la o afecțiune sau la obiective de sănătate.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”