Porumbul fiert este gustarea preferată a românilor atunci când se află pe litoral, însă puțini sunt cei care știu la ce riscuri se expunând îl consumă.
Pe timp de vară, porumbul fiert poate fi găsit pe tarabele stradale, plaje și la festivaluri. Este o gustare ușoară și savuroasă, dar este important să te asiguri că este proaspăt și preparat corect pentru a evita eventuale probleme de sănătate.
În pofida sfaturilor oferite de autorităţiile pentru protecţia consumatorilor, multi turişti aleg să consume aceste produse de o igienă absolut îndoielnică.
Cei mai sensibili sunt copiii, neexistând vară pe litoral în care să nu existe cazuri de epidemie de enterocolită din cauza consumului de alimente comercializate pe plajă.
„Trebuie să fim foarte atenți la modul în care se comercializează porumbul fiert. Dacă vedem că este o persoană la care igiena mâinilor lasă de dorit, nu are șervețele, nu are condiții să se spele pe mâini, dacă recipientul nu are tot ce îi trebuie, trebuie să avem rețineri.
Să preferăm să cumpărăm din piață și să îl preparăm acasă, dar dacă nu avem timp, să îl cumpărăm din locuri care sunt controlate din punct de vedere medical.
Porumbul poate duce la toxiinfecție alimentară pentru că tot ceea ce este aliment și tot ceea ce nu respectă condițiile de igienă, poate să aibă o încărcătură bacteriană care să determine toxiinfecție alimentară”, a explicat Conf. Univ. dr. Carmen Dorobăț, Medic infecționist, în exclusivitate pentru dcmedical.ro.