Gătită sau crudă, carnea de pui poate fi depozitată de la câteva zile, până la un an. Valabilitatea ei poate varia în funcție de modul de depozitare și anume, dacă este congelată sau ținută la frigider.
Multe preparate se realizează din acest tip de carne, fiind astfel una dintre cele mai folosite în bucătărie. Această sursă sănătoasă de proteină are și un risc crescut de contaminare bacteriană. Din acest motiv, modul de preparare, depozitare și pregătire este extrem de important pentru a nu produce toxiinfecții alimentare.
Multe persoane țin carnea la frigider, dar totodată se întreabă pentru cât timp este bine să o țină acolo.
Potrivit USDA, carnea crudă poate fi ținută la frigider aproximativ 1-2 zile. Același lucru se aplică și în cazul cărnii de curcan sau alte tipuri de păsări. Însă, carnea gătită de pui poate fi ținută la frigider timp de 3-4 zile. Depozitarea la frigider este importantă, deoarece reduce apariția bacteriilor, în special la temperaturi sub 4 grade Celsius.
Mai mult, depozitată corect într-un container, poate preveni contaminarea altor alimente. Dacă vrei să ții carnea pentru mai multe zile, atunci o poți pune la congelator, unde rezistă până la 9 luni, dacă vorbim de bucăți de pui, dar dacă vorbim de un pui întreg, acesta poate rezista până la 1 an. Puiul gătit poate fi și el ținut la congelator timp de 2-6 luni.
Carnea stricată de pui poate produce toxiinfecție alimentară, fiind și unul dintre alimentele predispuse la contaminarea cu bacterii precum Campylobacter, Salmonella și multe altele. În mod normal, aceste bacterii sunt eliminate atunci când carnea proaspătă este preparată, dar tot trebuie să eviți gătirea și consumul ei.
Toxiinfecția alimentară poate produce simptome inconfortabile precum febră 38.6 grade Celsius, stări de greață, vărsături, diaree și deshidratare. În cazurile severe este nevoie de spitalizare și uneori, se poate ajunge și la deces. Dacă suspectezi că puiul este stricat, nu-l mânca.