Cât rezistă în frigider carnea de pui gătită? Răspunsul te va surprinde

  • Publicat:
Cât rezistă în frigider carnea de pui gătită? Răspunsul te va surprinde

Un pui întreg, fie că îl cumperi rotisat sau îl prăjești tu însuți, este o afacere grozavă, deoarece îți ajunge ușor pentru două sau chiar trei mese. Dar uneori programul nostru devine prea aglomerat și acele resturi pot ajunge să stea în frigider mai mult decât ar trebui. Așadar, să vedem cât timp poate rezista puiul gătit și cum să îl păstrezi cât mai proaspăt (și sigur) pentru cât mai mult timp, pentru a reduce risipa de alimente.

Cât timp poate rezista puiul gătit în frigider?

Conform Departamentului Agriculturii din SUA, puiul gătit poate rămâne în siguranță în frigider la 4 grade Celsius sau mai rece, pentru până la 4 zile.

După acest interval, există un risc semnificativ ca pe pui să crească suficient de multe bacterii încât să te îmbolnăvești, așa că este mai sigur să îl arunci. Aceasta presupune că puiul a fost gătit în siguranță la cel puțin 74 de grade Celsius la început și nu a intrat în contact cu niciun contaminant (cum ar fi sucurile de pui crud) ulterior.

Dacă nu crezi că puiul va fi mâncat înainte de 4 zile, ia în considerare să îl depozitezi în congelator, unde va rezista până la 4 luni.

Cum să îți dai seama când puiul s-a stricat

Din păcate, nu poți întotdeauna să îți dai seama ușor când puiul s-a stricat. Există câteva semne evidente ale unui pui foarte stricat – nu mânca niciodată resturi care miros urât, arată ciudat, par insuficient gătite sau sunt în orice alt mod dezgustătoare, indiferent de cât timp au stat în frigider.

Dar agenții patogeni care pot face carnea de pui în mod special nesigură pentru consum pot fi prezenți chiar și în resturi care par în regulă. În mod specific, salmonella și listeria, precum și E. coli, pot fi pe pui în cantități suficiente pentru a cauza toxiinfecții alimentare, chiar dacă puiul arată bine.

De aceea, ideal este să depozitezi toate resturile în recipiente etanșe și să le etichetezi corespunzător cu data.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Știi câte zile rezistă friptura de porc în frigider, de fapt? Dacă nu o mănânci până atunci, arunc-o la gunoi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”