După ce trece Crăciunul și mesele au fost extrem de îmbelșugate, preparatele tradiționale din carne de porc trebuie puse la păstrare. În timp ce unele, precum slănina sau cârnații, se afumă pentru a fi conservate mai mult timp, altele au nevoie de o atenție deosebită pentru a putea fi păstrate câteva luni.
Spre deosebire de cârnați și șuncă, de cele mai multe ori caltaboșul se face în cantități mai mici și este consumat doar în perioada sărbătorilor. Totuși, dacă nu ai reușit să îl mănânci pe tot la mesele de Crăciun, îl poți păstra câteva zile la frigider, în hârtie de copt, ca să nu prindă mâzga aceea care precede formarea mucegaiului.
Caltaboșul este un preparat pe care ori îl iubești, ori îl urăști. Există o mulțime de rețete de caltaboș și în unele părți nici măcar nu se numește așa. În funcție de zone, i se mai spune cartaboș, chișcă sau călbaj.
Dacă nu ai reușit să termini acest preparat de la tăierea porcului și vrei să îl depozitezi, poți să îl învelești în hârtie cerată, ca cea în care ți se împachetează mezelurile când le cumperi sau chiar în hârtie de copt și să îl ții 3-4 zile în frigider.
Dacă vrei să îl pui în congelator, învelește caltaboșul bine în hârtie de copt și pune-l într-o pungă de vidat sau într-o pungă cu fermoar, având grijă să scoți tot aerul din ea. În acest fel, preparatele tale vor rezista mult timp și vor fi la fel de delicioase ca atunci când au fost făcute. Îl poți păstra la congelator în condiții bune până la șase luni.
Foto: Shutterstock