Cât timp rezistă în frigider alimentele. Lista completă

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cât timp rezistă în frigider alimentele. Lista completă

Majoritatea românilor preferă să cumpere cantități mari de alimente din supermarketuri, pe care le păstrează la frigider. Însă cât rezistă, de fapt, alimentele de bază la rece? Iată lista detaliată mai jos! 

Cât timp rezistă în frigider alimentele

Nu mulți români știu cât timp rezistă, cu adevărat, alimentele în frigider. Perioada în care pot fi păstrate la rece depinde de mai mulți factori. Specialiștii în alimentație au deslușit misterul! Majoritatea alimentelor au o dată de expirare, dar există anumite diferențe între data expirării și momentul în care ar trebui să nu le mai consumi.

Spre exemplu, ouăle, carnea și lactatele sunt alimente foarte perisabile și merită o atenție mai mare. Dacă se strică, aceste alimente pot provoca mari probleme de sănătate.

„Păstrați toată carnea, peștele și crustaceele pe raftul de jos, mai ales dacă le depozitați crude, dar aceasta este o practică bună chiar dacă carnea este gătită. Aceste alimente găzduiesc agenți patogeni și microbi de deteriorare care se pot scurge pe celelalte alimente ale dumneavoastră”, a explicat Caitlin Clark, cercetător în domeniul alimentar.

Lista completă

Mai jos vă prezentăm o listă cu data limită până la care alimentele pot fi ținute în frigider:

  • Ouă, Carne și Pește, Bacon: 7 zile
  • Friptură de vită, fripturi sau coaste, nefierte: 3 până la 5 zile
  • Pui, fiert (inclusiv rotisor): 3 până la 4 zile
  • Pui, nefiert: 1 până la 2 zile
  • Ouă fierte tari: 1 săptămână
  • Ouă, crude: 3 până la 5 săptămâni
  • Salată cu ouă: 3 până la 5 zile
  • Pește, gătit: 3 până la 4 zile
  • Pește, nefiert: 1 până la 2 zile
  • Carne de vită tocată, gătită: 3 până la 4 zile
  • Carne de vită tocată, nefiertă: 1 până la 2 zile
  • Hot dog, Deschis: 1 săptămână
  • Hot dog, nedeschis: 2 săptămâni
  • Prânz Carne, Deschis: 3 până la 5 zile
  • Carne de prânz, nedeschisă: 2 săptămâni
  • Friptură de porc, cotlete sau coaste, nefiertă: 3 până la 5 zile
  • Cârnați, nefierți: 1 până la 2 zile
  • Creveți, gătiți: 3 până la 4 zile
  • Creveți, nefierți: 1 până la 2 zile
  • Produce și articole pe bază de plante
  • Mere: 3 săptămâni
  • Caise: 2 până la 3 zile
  • Avocado: 3 până la 4 zile
  • Sparanghel: 3 până la 4 zile
  • Sfeclă: 7 până la 10 zile
  • Ardei gras: 4 până la 5 zile
  • Fructe de pădure: 4 până la 5 zile
  • Broccoli: 3 până la 5 zile
  • Varza de Bruxelles: 3 până la 5 zile
  • Varză: 1 până la 2 săptămâni
  • Morcovi: 3 săptămâni
  • Conopida: 3 până la 5 zile
  • Țelină: 1 până la 2 săptămâni
  • Coriandru: 7 zile
  • Porumb: 1 până la 2 zile
  • Castraveți: 4 până la 5 zile
  • Vinetele: 3 până la 4 zile
  • Usturoi: 1 până la 2 săptămâni
  • Rădăcină de ghimbir: 1 până la 2 săptămâni
  • Struguri: 1 săptămână
  • Fasole verde: 3 până la 4 zile
  • Ceapa verde: 1 până la 2 săptămâni
  • Salată verde: 3 până la 4 zile
  • Pepeni: 3 până la 4 zile
  • Ciuperci: 2 până la 3 zile
  • Bame: 2 până la 3 zile
  • Ceapă: 2 luni
  • Suc de portocale, deschis: 7 până la 10 zile
  • Pătrunjel: 7 zile
  • Piersici: 3 până la 4 zile
  • Ridichi: 10 până la 14 zile
  • Rutabagas: 2 săptămâni
  • Spanac: 1 până la 2 zile
  • Tofu: 1 săptămână
  • Roșii: 2 până la 3 zile
  • Napi: 2 săptămâni
  • Dovlecel: 4 până la 5 zile
  • Lactat: până la 2 săptămâni
  • Unt: 1 până la 3 luni
  • Unt: 1 până la 2 săptămâni
  • Brânză de vaci: 1 săptămână
  • Cremă de brânză: 2 săptămâni
  • Jumătate și jumătate: 3 până la 4 zile
  • Brânză tare (cum ar fi cheddar sau elvețian), Deschis: 3 până la 4 săptămâni
  • Brânză tare (cum ar fi cheddar sau elvețian), nedeschisă: 6 luni
  • Margarina: 6 luni
  • Lapte: 1 săptămână
  • Felii de brânză procesată: 1 până la 2 luni
  • Brânză mărunțită: 1 lună
  • Brânză moale (cum ar fi brie): 1 săptămână
  • Smântână: 1 până la 3 săptămâni.

Continuarea o puteți citi pe Gândul.ro

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News