Pe cât sunt de hrănitoare, pe atât sunt de versatile. Ouăle pot fi gătite în fel și chip, dar oare câte ouă este indicat să consumăm zilnic?
Un adult sănătos poate consuma unul, două sau chiar trei ouă pe zi, fie fierte, fie sub formă de omletă gătită cu foarte puțin ulei. Un copil poate consuma un ou fiert pe zi sau un ou poșat, dar și o jumătate de omletă făcută din trei ouă.
Ce diferența este între oul fiert și oul prăjit?
Potrivit specialiștilor, oule fierte sunt considerat mai hrănitoare și mai sățioase. Dar mulți dintre noi preferăm ouăle prăjite, deoarece sunt mai gustoase. Iar ouăle cu gălbenușul moale sunt cu atât mai savuroase!
Ouăle prăjite sunt o alternativă mai puțin sigură pentru sănătate, avertizează medicii. Ele conțin în plus 2gr de grăsimi săturate, în comparație cu ouăle fierte țări, deoarece absorb o cantitate din uleiul de prăjit.
Dar, nu sunt atât de periculoase dacă sunt consumate moderat (3-5 ori/săptămână). În schimb, dacă sunt consumate în exces, nivelul de colesterol rău va crește din cauza uleiului de prăjit.
De asemenea, ouăle prăjite combinate cu brânză grasă, cârnați sau carne sunt și ele un potențial pericol pentru inimă și ficat. Mai degrabă alege să le consumi împreună cu o salată de roșii sau cu o salată de verdețuri de primăvară. Nu va fi un pericol chiar atât de mare pentru sănătate.
Cea mai bună parte a zilei pentru a servi ouă rămâne dimineața, cel mult până la orele 14.00. Iar dacă te întrebi câte ouă poți mânca în cursul dimineții la o singură porție, răspunsul este între 1 și 3 ouă.
De asemenea, un ou fiert adăugat la o salată de crudități și măsline este binevenit și seara. Nu face niciun rău sănătății noastre, ba dimpotrivă!
Beneficiile consumului de ouă zi de zi:
Citește și: Câte ouă trebuie să mănânci pe zi să nu faci osteoporoză? Cercetătorii au descoperit numărul magic!
FOTO: Shutterstock