Preocuparea pentru gust, inteles nu doar ca aroma, ci si ca producere a unui efect impresionant si artistic, confera unitate extrem de diferitelor lumi culinare. Savureaza-le povestea!
„Istoria gustului” este prima carte care discuta realizarile culinare ale diferitelor civilizatii, din trecut si prezent, descoperirile de ultima ora din istoria mondiala a gastronomiei, aruncand o noua lumina asupra placerii de a manca.
Rezultatul este o complexa istorie a gustului: o incursiune prin cele mai elevate, elegante si placute ganduri despre mancare – ingrediente, preparare, prezentare – din preistorie pana in prezent.
Descoperim in aceste pagini minunatele insemnari ale lui Zhang Dai despre picnicurile cu moluste si crabi, de care se bucura in China inaintea dinastiei Ming; care au fost primii bucatari celebri ai Antichitatii clasice; modul in care zaharul adus din Indiile de Vest a schimbat radical gustul european; mesele rememorate de Proust in cel mai mic detaliu; felul in care doi jurnalisti au descoperit la nouvelle cuisine.
De la inceput pana la sfarsit, aceste pagini spun povestea incitanta si bogat ilustrata a unuia dintre obiceiurile umane vitale, care nu doar ne tine in viata, ci ne face sa ne simtim vii.
Estetica gastronomiei
Unele perceptii privind calitatea se pare ca dureaza de secole, astfel incat inca din Evul Mediu, vinurile din regiunile Bordeaux si Rin sunt recunoscute ca fiind superioare.
Alte perceptii se schimba dramatic: vinurile indulcite cu zahar si condimentate erau foarte pretuite in Grecia antica si Europa medievala, dar acum, cu putine exceptii, sunt privite, in cel mai bun caz, ca preparate specifice de Craciun.
Preferinta Imperiului Roman pentru sosul de peste este vazuta ca fiind stranie, inimaginabila si, cu siguranta, diferita de preferintele europene din ultimele secole. Prin urmare, bucataria se schimba mai repede decat crede majoritatea oamenilor.
De asemenea, hrana reflecta mediul inconjurator al unei societati, dar nu este complet dependenta de acesta.
Unicitatea acestei carti este data de faptul ca este structurata in functie de ceea ce oamenii au considerat la un moment dat ca fiind „gustos”, precum si de modul in care mancarea a fost parte integranta din istoria unei civilizatii.
Citeste si Fii exuberanta: gandeste pozitiv, mananca sanatos!
Crezi in mituri?
Foto: GULIVER