Există mai multe tipuri de somon, fiecare cu propriul gust, propria culoare. În plus, prețul poate face diferența. Probabil știi deja că există două mari categorii de somon: sălbatic și de crescătorie.
Deși multe persoane „îl vânează” pe cel sălbatic, pentru că ar avea o cantitate mai mare de acizi grași Omega 3, în ultimii ani preferințele par să se fi schimbat. Și somonul de crescătorie este sănătos, plus că nu conține metale toxice într-o cantitate la fel de mare precum este cazul somonului sălbatic.
Prețul somonului este un alt criteriu care ne poate împiedica să consumăm mai des acest tip de pește. Spre deosebire de păstrăv, scrumbie, macrou, dorada etc., prețul somonului poate fi și de trei ori mai mare.
În ultima vreme însă au apărut prin supermarketuri tot felul de pachețele ambalate cu somon, de 300 de grame, deci fix o porție suficientă pentru o persoană, care costă cel mult 10 lei. Sunt aceste tipuri de somon ambalat sănătoase? Sau la fel de sănătoase precum fileurile/rondelele de somon proaspăt sau congelat?
Află mai jos care sunt diferitele tipuri de somon și diferențele dintre ele din punctul de vedere al gustului, culorii și prețului.
Somonul poate fi sălbatic (pescuit din oceane, râuri, lacuri) sau de crescătorie (de acvacultură). Majoritatea soiurilor de somon pe care le cumpărăm sunt de acvacultură. Peștii de acvacultură sunt hrăniți cu făinuri bogate în grăsimi și proteine, spre deosebire de somonul sălbatic, care se hrănește cu ce găsește în oceane.
https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/scrumbia-de-dunare-cel-mai-sanatos-peste-ce-beneficii-are-si-cum-trebuie-gatita-17981879/
Pentru că au o dietă diferită, firește, și valoarea lor nutrițională diferă. Peștele sălbatic are un conținut mai ridicat de minerale, dar cel de crescătorie este mai bogat în vitamina C, grăsimi saturate și calorii.
Ambele tipuri de somon sunt excelente surse de acizi Omega 3, însă cel sălbatic este considerat „superior”, pentru că nu este hrănit artificial.
Există 5 tipuri de somon sălbatic de Pacific și un soi care este crescut cu precădere în fermele piscicole, respectiv somonul de Atlantic, potrivit allrecipes.com.
Iată care sunt cele 6 tipuri de somon și caracteristicile fiecăruia:
Somon King/Chinook
Acest tip de somon sălbatic este „regele somonilor”, pentru că este considerat cel mai sănătos, dar și cel mai scump. Acest pește este apreciat pentru culoarea cărnii, conținutul ridicat de grăsimi, textura delicată și carnea suculentă. Are dimensiuni mari (1,5 metri și 45 de kilograme), este bogat în Omega 3 și carnea are o culoare ce poate varia de la roșu-oranj până la roz-roșiatic. Un file de somon King de 200 de grame poate costa între 40 și 50 de lei.
Somon Sockeye/Red
Somonul roșu, așa cum mai este numit acest soi de somon, este ușor de recunoscut datorită culorii sale roșu-oranj închis și a mirosului său pătrunzător de pește. Are o aromă mult mai bogată decât celelalte tipuri de somon. Conținutul mare de grăsimi polinesaturate conferă cărnii o textură densă, suculentă și un gust intens. Somonul Sockeye are dimensiuni mai mici decât somonul King și este mult mai ieftin în comparație cu acesta. Este soiul de pește preferat de bucătari și este vândut adesea afumat. Un kilogram de somon Sockeye poate costa între 120 și 150 de lei.
Somon Coho/Silver
Somonul Coho sau „somonul de argint” are o aromă mai subtilă. Are dimensiuni mult mai mici și poate fi gătit întreg. Gustul este oarecum similar cu al somonului King, dar textura cărnii este mai densă. Culoarea cărnii este una oranj-roșiatică. Popularitatea acestui tip de somon este asigurată de mărimea acestuia, conținutul destul de ridicat de grăsimi și păstrarea excelentă a culorii, atât în varianta lui proaspătă, cât și congelată sau afumată. Prețul variază între 50 și 70 de lei per kilogram.
Somon Pink/Humpback
Somonul roz este, așa cum îi spune și numele, un pește cu o carne de culoare roz deschis, cu textură moale și gust delicat. Are o cocoașă prin care poate fi ușor recunoscut. Corpul său atinge rar 70 de centimetri, iar greutatea nu depășește 5,5 kilograme. Are un gust moderat de pește și un conținut de grăsimi care variază de la un nivel scăzut până la unul moderat. Este vândut atât proaspăt, cât și la conservă, afumat sau congelat. Un kilogram de pește costă între 60 și 80 de lei.
Somon Chum/Silverbrite/Keta/Dog
Somonul Chum are o carne de culoare roz-oranj pudrat, mai puțin intensă decât în cazul soiurilor Chinook, Sockeye și Coho. Gustul este, de asemenea, mai temperat, iar nivelul de grăsimi, mai redus. Textura cărnii este un pic mai fermă. Peștele poate atinge o greutate de până la 9-10 kilograme. Prețul variază între 35 și 50 de lei.
Somon de Atlantic/Salmo Salar
Acest tip de somon are dimensiuni mici și o aromă mai puțin intensă de pește. De asemenea, este adesea crescut în fermele piscicole și are cel mai mic preț. Dar asta nu înseamnă că nu este sănătos. Carnea acestui pește este roz-oranj aprins, datorită alimentației bogate în carotenoide. Prețul per kilogram variază între 40 și 55 de lei.