Stresul, oboseala, dar şi anumite alimente ne pot da peste cap întreg organismul. Nutriţionistul Luminiţa Florea ne spune care sunt produsele pe care este indicat să le eliminăm din alimentaţia noastră dacă vrem să ne păstrăm sănătatea, notează Gândul.
„O dietă echilibrată ca stil de viaţă înseamnă tocmai obţinerea unui echilibru perfect între nutrienţi: proteine, glucide, grăsimi şi minerale, diversitatea alimentară. Cu alte cuvinte, să mâncăm din toate câte puţin şi în combinaţii corecte”, spune Luminiţa Florea.
Există totuşi alimentele care ar trebui evitate, care din punct de vedere metabolic sunt destul de greu de digerat şi prelucrat şi generează un real furt de energie necesară organismului pentru alte activităţi importante.
Aceste alimente au un efect nociv asupra organismului nostru:
1. “Prin furt vascular se redirecţionează circulaţia oxigenului, de la nivel central cerebral către etajul digestiv – stomac, duoden, intestine subţire. Acest lucru se întâmplă când se consumă o masa calorică, încărcată în alimente grase, bogate în grăsimi saturate şi cu un conţinut mare de glucide rafinate (făină albă sau zahăr) prelucrate incorect din punct de vedere gastrotehnic – prăjire, afumare, conservare – cu conţinut crescut de conservanţi şi aditivi.
2. Prin carenţe – tip ,,furt” de minerale şi vitamine (calciu, magneziu, fier, viatmina A, D, C) din rezervele personale ale organismului (spolierea depozitelor) sau prin scăderea absorbţiei lor din alimentele sănătoase consumate alături de cele mai sus amintite; rezultatul final este de oboseală cronică şi deficit energetic permanent.
Exemple de astfel de alimente: grăsimile saturate – animale (carnea grasă, tocăturile, mezelurile, afumăturile, conservele, untul/ smântâna, brânzeturile grase – oaie/ bivoliţă, prăjelile – mici, carnaţi, chiftele, sniţele, produsele tip fast food); glucidele rafinate – zahărul şi făina albă (prăjituri, bomboane, patiserie, foietaje, creme de patiserie, gogoşi etc); băuturi energizante consumate în exces – carbogazoase, cu cofeină, cafeaua şi ceaiul verde în cantitate mare”, spune nutriţionistul Luminiţa Florea pentru Gândul.