Te-ai întrebat vreodată de unde vin pofta de ciocolată sau cea de sărățele, de pildă? Crezi că apar din senin, că nu pot fi controlate sub nicio formă? Nimic mai fals. În cazul ambelor, există câteva explicații medicale pentru care ele apar, dar și câteva recomandări prin care ele pot fi ținute-n frâu. Iată care sunt acestea!
Îți vine să mănânci dulciuri în mod frecvent? Simți că ai nevoie întotdeauna de acel baton de ciocolată fără de care nu poți funcționa?
Unul din motivele pentru care îți este poftă de dulce este strâns legat de nivelul serotoninei (hormonul fericirii). Zahărul, precum și unii hormoni, semnalează organismului să secrete serotonină, neurotransmițător ce crește buna dispoziție.
Însă, pofta de dulce mai poate avea legătură și cu unele carențe legate de o nutriție deficitară. Astfel că este posibil să îți fie poftă de dulce dacă nu consumi suficienți carbohidrați pentru a satisface nevoile energetice ale organismului.
Indicat este consumul de carbohidrați complecși, precum cereale integrale, alături de proteine și grăsimi. La fiecare masă. Carbohidrații contribuie la secreția anumitor substanțe la nivelul creierului ce pot induce senzația de bine.
Sarea poate acționa în mod asemănător, deopotrivă. Aceasta poate da dependență precum fumatul sau consumul de droguri.
Pofta de sărat apare mai ales atunci când ești deshidratat sau dacă pierzi mult sodiu prin eliminarea apei din corp. Sau, desigur, când nu bei suficientă apă.
O poftă cronică de sărat poate indică o funcționare precară a glandelor suprarenale. Sarea conține iod și potasiu, componente minerale esențiale pentru organism, ce susțin bună funcționare a glandelor suprarenale.
O altă explicație ar putea fi și un ritm de viață dezechilibrat și agitat.
Îți poți ameliora pofta de sărat prin consumul de biscuiți din făină integrală. Acesta ar fi un truc la îndemână oricui.
Însă, dacă realmente îți dorești să controlezi poftă de sare, specialiștii recomandă substituirea sării din alimentație cu condimente naturale, precum oregano, busuioc sau tarhon.
Mai mult, ei încurajează hidratarea optimă (8 pahare de apă/zi) și consumul de alimente bogate în potasiu, precum bananele sau al alimentelor bogate în vitamina C, precum citricele.
Încearcă să păstrezi întotdeauna un echilibru între consumul de carbohidrați, proteine și grăsimi. Și citește cu atenție etichetele produselor pe care le cumperi spre consum.
Dacă pofta de dulce sau sărat persistă, poate proveni și din nevoi emoționale, fizice sau medicale.
Unele din ele pot fi greu de controlat și pot genera consecințe grave pe termen lung, precum creșterea în greutate sau tulburările alimentare.
Surse: MindBodyGreen, Health Essentials, Everyday Welness