Mâncarea gustoasă este pe placul tuturor. Însă pe lângă plăcerea propriu-zisă, mâncarea trebuie să fie nutritivă. Și mai mult decât atât, mâncarea trebuie să fie energie pozitivă. De aceea, gătiți (atunci când se poate) cu dăruire și binecuvântați mâncarea.
Ați fost la un restaurant indian? Ați fost în India? Ați observat că fiecare fel de mâncare principal vine cu diverse sosuri cu gusturi diferite? Ei bine, fiecare gust are rolul său în stimularea organismului.
Ei bine, din fragedă pruncie bunicii și părinții ne îndemnau să gustăm câte puțin din fiecare fel de mâncare pus pe masă – de la salate, la murături, carne, ciorbă, desert, fructe. Toate acestea au un rost, fiecare gust provenit dintr-un aliment natural, neprocesat are rolul său în buna funcționare a organismului. Iată de ce este cazul să te împrietenești și cu gusturile amar, acru dar și sărat (atenție, însă la cantitatea totală de sare).
Conform principiilor ayurveda alimentele acre – precum murături acre, lămâi, fructe, iaurt stimulează apetitul și ne fac să gândim mai clar. Conform acelorași principii, sunt însă acide și vor încetini metabolismul.
Pe lângă gustul propriu zis, dar și atenționările privind cantitatea de sare pentru a reduce riscul hipertensiunii arteriale gustul sărat are și alte acțiuni. Conform principiilor ayurvedice sarea ajută digestia și acționează ca un laxativ.
Să fim serioși, nu toți iubim gustul amar. Mulți dintre noi evităm să intrăm în contact cu el. Câți bem cafea fără zahăr de exemplu? Însă gusturile se educă. Cafea (fără zahăr), vin, spanac și alte salate verzi sunt alimente cu gust amar, amărui ajută digestia și la curățarea sângelui.