Ce conțin, de fapt, cartofii congelați. Ingrediente periculoase la care să fii atent

Unele preparate pot fi mai sănătoase decât crezi, în timp ce altele, cum sunt cartofii congelați, pot ascunde calorii neașteptate sau aditivi.
  • Publicat:
Ce conțin, de fapt, cartofii congelați. Ingrediente periculoase la care să fii atent
Ce conțin, de fapt, cartofii congelați. Ingrediente periculoase la care să fii atent

Anul acesta, mulți români își vor propune să mănânce mai sănătos, mai ales după excesele din timpul sezonului festiv. Deși entuziasmul este mare, schimbările durabile necesită înțelegerea obiceiurilor alimentare pe care trebuie să le ajustăm și de ce. Indiferent dacă reduci carbohidrații, numeri caloriile sau vizezi o dietă echilibrată, este esențial să știi ce conține mâncarea ta. Unele preparate preferate pot fi mai sănătoase decât crezi, în timp ce altele pot ascunde calorii neașteptate sau aditivi. Luați, de exemplu, cartofii congelați, acest element de bază din farfuriile românilor.

Deși știm cu toții că porțiile grase de la fast-food sunt o plăcere ocazională, este mai puțin evident că și cartofii congelați pe care îi preparăm acasă, la airfryer poate, pot conține ingrediente ascunse nesănătoase.

Ce ingrediente conțin cartofii congelați?

Cartofii congelați, deși convenabili, conțin adesea mai mult decât doar cartofi și ulei. Mulți dintre ei sunt clasificați ca alimente ultraprocesate (UPF), cu aditivi precum conservanți, emulgatori și acoperiri cu aluat pentru a îmbunătăți textura și gustul. Aceste ingrediente suplimentare îi pot surprinde pe cei care se așteaptă la un produs simplu și sănătos și pot fi un șoc pentru cei care cred că sunt o opțiune cu mai puține calorii decât cei de la fast-food.

Citește și: Alimentele procesate și alimentele ultraprocesate: care este diferența dintre ele și cât sunt de periculoase?

Ce înseamnă exact alimente ultraprocesate?

Dr. Chris Van Tulleken, medic specialist în boli infecțioase la University College London și autorul cărții de succes Ultra-Processed People, oferă o definiție clară a alimentelor ultraprocesate (UPF), conform Wales Online. El a spus: „Dacă este ambalat în plastic și conține cel puțin un ingredient pe care nu îl găsești în mod obișnuit într-o bucătărie, atunci este un aliment ultraprocesat”.

Asta înseamnă că unele dintre cele mai comune alimente ultraprocesate pe care le consumăm includ:

  • pâinea din supermarket (nu toată pâinea este nesănătoasă, poți citi despre alimentele mai sănătoase decât crezi aici);
  • cereale pentru micul dejun și granola;
  • iaurt cu arome;
  • ciocolată, biscuiți și chipsuri;
  • batoane energizante;
  • băuturi carbogazoase;
  • mâncăruri gata de încălzit la microunde.

Și lista continuă. De fapt, rafturile supermarketurilor sunt pline de alimente ultraprocesate, ceea ce le face să pară inevitabile (deși nu este atât de dificil să le eviți cum ai putea crede și, cu siguranță, nu înseamnă să mănânci doar fructe și legume proaspete pentru tot restul vieții).

De ce sunt alimentele ultraprocesate nesănătoase?

Toate acele ingrediente suplimentare fac ca alimentele să fie gustoase, dar aromele artificiale au un preț. Studiile arată că alimentele ultraprocesate (UPF) cresc semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Cercetări suplimentare leagă consumul ridicat de UPF de obezitate, cancer, diabet de tip 2, depresie, demență și carii dentare. Conform site-ului NHS: „Majoritatea oamenilor ar beneficia probabil de reducerea consumului de alimente ultraprocesate care sunt bogate în grăsimi saturate, sare sau zahăr. Aceste alimente nu sunt necesare în dieta noastră, așa că ar trebui consumate mai rar și în cantități mai mici”.

Ce este atât de rău în cartofii congelați?

O privire rapidă asupra listei de ingrediente de pe pachetul de cartofi congelați poate dezvălui informații surprinzătoare. În funcție de marcă, pot conține mult mai multe cuvinte decât doar „cartofi” și „ulei.”

Cele mai nocive ingrediente ascunse în cartofii congelați sunt:

  • Maltodextrină – un aditiv procesat, derivat din amidon, utilizat ca agent de îngroșare, conservant sau îndulcitor în multe alimente, dar care poate cauza creșteri rapide ale glicemiei și probleme de sănătate intestinală dacă este consumat excesiv.
  • Guma xantan – un agent de îngroșare și stabilizare pe bază de plante, utilizat frecvent în alimente și produse cosmetice pentru a îmbunătăți textura și consistența.
  • Dextroză – un zahăr simplu derivat din amidon, utilizat frecvent ca îndulcitor, conservant sau pentru a îmbunătăți rumenirea în timpul gătitului.

Alte ingrediente includ:

  • Metabisulfit de sodiu – un conservant care previne decolorarea.
  • Difosfat disodic – ajută la menținerea texturii și previne înverzirea.
  • Amidon modificat – utilizat pentru a îmbunătăți textura și stabilitatea.
  • Arome artificiale – incluse pentru a imita gustul prăjit.
  • Emulgatori și stabilizatori – utilizați pentru a menține o textură uniformă în timpul congelării și reîncălzirii.

Foto: shutterstock

Sursă:  Walesonline

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult