În medie, o persoană consumă aproape 300 de ouă pe an. Probabil ai spart până acum un ou și ai observat un gălbenuș ușor diferit față de cel cu care ești obișnuit, fie de un portocaliu aprins, fie de un galben pal. Culoarea gălbenușului poate varia de la aproape alb până la un roșu-sângeriu. Dar extremele sunt destul de rare.
Un ton nu este neapărat mai bun decât altul, dar diferitele nuanțe au un sens, în special în ceea ce privește modul în care a fost crescută găina. Experții în avicultură urmăresc culorile gălbenușului folosind DSM Yolk Color Fan, un index de culoare pe 16 nivele utilizat în industrie pentru a marca culoarea gălbenușului, fiecare număr corespunzând unei nuanțe diferite.
Deși mulți factori pot influența culoarea gălbenușului unui ou, aceasta depinde în principal de hrana și dieta găinii. Găinile care au acces la iarbă proaspătă și pășuni tind să producă ouă cu gălbenușuri mai vibrante. Nu toate plantele sunt egale în ceea ce privește conținutul de xantofil. Unele au concentrații mai mari și tipuri diferite.
Cantitatea de carotenoizi galben-portocalii (pigmenți vegetali) din hrana găinii, cum ar fi luteina din făina de lucernă și zeaxantina din extractul de flori de gălbenele, afectează semnificativ culoarea gălbenușului.
Porumbul este un alt ingredient care poate influența culoarea. Găinile care produc ouă pentru supermarket sunt de obicei hrănite cu o dietă bazată pe porumb. De aceea, cele mai multe ouă din supermarket au o culoare galbenă, dar nu foarte aprinsă.
Iată ce înseamnă culoarea gălbenușului:
Deși culoarea gălbenușului este determinată în mare măsură de dieta găinii, aceasta nu influențează neapărat dieta ta. Conținutul nutrițional al ouălor, inclusiv vitaminele solubile în grăsimi A, D, E și K, depinde mai mult de dieta, sănătatea, rasa, vârsta și mediul găinii decât de culoarea gălbenușului.
Găinile crescute pe pășuni produc adesea ouă cu niveluri mai ridicate de nutrienți, precum acizii grași omega-3 și vitaminele, datorită dietei lor diverse, nu datorită intensității culorii gălbenușului.
Cu toate acestea, culoarea gălbenușului poate indica cantitatea de carotenoizi dintr-un ou, care este asociată cu sănătatea ochilor, precum și cu un risc redus de cancer, diabet și inflamații corporale, conform Institutelor Naționale de Sănătate. Cu cât portocaliul este mai intens, cu atât mai mulți carotenoizi are probabil oul. Dincolo de carotenoizi, totuși, culoarea gălbenușului nu indică un ou mai mult sau mai puțin nutritiv.
Foto: shutterstock