Daca mananci ca raspuns la sentimentele tale, mai ales atunci cand nu iti este foame, esti o persoana care se indoapa emotional. Asta inseamna ca emotiile tale si nu corpul iti dicteaza cand si cat de mult sa mananci.
Cand si cum intrec masura cei care mananca emotional?
Unele persoane din aceasta categorie au pofte mai ales atunci cand sunt triste sau confuze. Pentru altii, mancatul poate fi o modalitate de a evita sa se gandeasca la problemele pe care le au sau pentru a evita sa actioneze ca atare in vederea solutionarii lor.
Aceste persoane nu doar ca mananca desi nu le este foame, insa dau iama direct in grasimi si in alimentele bogate in calorii. Pentru ca acestea le plac si le fac sa se simta mai bine. Cu cat mai gras, mai dulce sau mai sarat, cu atat mai bine se simt.
Esti o persoana ce mananca emotional?
Da, daca raspunzi cu “Da” la oricare dintre intrebarile de mai jos:
– Mananci fara sa realizezi ca o faci?
– Te simti vinovata sau rusinata adeseori dupa ce mananci?
– Mananci des singura sau in locatii ciudate precum in masina parcata langa cladirea in care locuiesti?
– Dupa o experienta neplacuta, ti se intampla sa mananci desi nu iti este foame?
– Simti nevoia sa mananci anumite alimente cand esti suparata, cum ar fi ciocolata?
– Simti nevoia sa mananci ca raspuns la stimulii exteriori, spre exemplu atunci cand vezi anumite reclame la televizor?
– Mananci pentru ca uneori simti ca nu ai nimic altceva de facut?
– Mancatul te face sa te simti mai bine cand esti mai putin concentrata la problemele pe care le ai sau atunci cand esti ingrijorata?
Mancatul emotional iti poate sabota eforturile de control al greutatii. Daca reusesti sa iti controlezi impulsul de a manca pe baza emotiilor, poti face unul dintre cei mai importanti pasi pentru a pierde in greutate pe termen lung cu succes.
Partea cea mai proasta a mancatului emotional este insa ca nu face decat sa-ti multiplice problemele. In loc sa le rezolvi pe cele pe care le ai, iti creezi altele: castigi in greutate, te simti vinovata pentru ca mananci, iti inrautatesti starea de sanatate. Si apoi o iei de la capat.
Cinci pasi pentru a inceta mancatul emotional:
– incearca sa indentifici starile care te determina sa mananci;
– recunoaste semnalele senzatiei de foame;
– limiteaza consumul de alimente nesanatoase. Pur si simplu nu le mai cumpara!
– nu sari peste mese. Acest lucru duce mereu la o alimentatie necorespunzatoare.
– creeaza alternative la mancat. Indiferent ca iti pregatesti o baie cu spuma sau rasfoiesti o carte buna, de fiecare data cand simti nevoia sa mananci implica-te intr-o activitatea care sa te relaxeze si sa uiti de imboldul de a manca.
Nu renunta!
Daca totusi calci stramb, nu te poti abtine – toate o facem! – nu renunta. Iarta-te si ia-o de la capat a doua zi. Invata din greseli si concentreaza-te pe partea pozitiva a lucrurilor. Asta te va ajuta sa continui sa scazi in greutate cu succes.
Tu cum faci sa nu mai mananci din cauza emotiilor?
Citeste si Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta XII