Asiaticii s-au remarcat dintotdeauna și continuă să impresioneze prin longevitate și speranță de viață. Alimentația este prioritară pentru ei, astfel că astăzi vom vorbi de un aliment minune pe care cei mai mulți dintre ei îl integrează în dietă, și anume natto! Iată ce beneficii are, dar și cum trebuie consumat.
Prin definiție, natto este un aliment tradițional japonez obținut din fermentarea boabelor de soia. Gustul său nu are nimic în comun cu aspectul, fiind ușor de asemuit cu cel de nuca, atunci când este consumat ca atare și împrumutând din note a numeroase alte alimente atunci când este servit la masă.
Ce e bine să știi este faptul că acest super aliment are o compoziție nutriționala extraordinară: proteine, minerale, fibre, vitamine!
Citește și: 8 secrete ale japonezilor: dacă le aplici, ai toate șansele să trăiești 100 de ani!
Iată principalele beneficii ale consumului de natto:
Fiind bogat în probiotice, nu mai este un secret faptul că îți va sprijini procesul digestiv. Mai mult, tot datorită probioticelor, vor fi reduse balonarera, constipația, diareea, dar și simptomele bolilor digestive.
Fiind o sursă importantă de calciu, dar și de vitamina K2, natto reduce atât pierderile de densitate osoasă, dar și riscul de rupturi, mai ales la o vârstă înaintată.
Atât fibrele, cât și probioticele sunt necesare unei bune funcționari ale inimii. Acestea dizolvă cheagurile de sânge și reduc tensiunea. Mai mult, vitamina K2 previne și depozitarea calciului pe artere.
Tot probioticele sunt de lăudat aici, căci atunci când îmbunătățesc sănătatea microbionului, stimulează și producția de anticorpi și inhibă dezvoltarea bacteriilor rele, reducând astfel riscul de infecții și boli.
Citește și: 9 alimente care conţin probiotice
Vom avea nevoie de:
Ei bine, după ce spălăm boabele de soia, le punem la înmuiat într-o oală adâncă, lăsându-le la fermentat peste noapte. Se folosesc circa 3 părți de apă la una de boabe.
După ce scurgem bine boabele, le punem la fiert pentru aproximativ, (atenție!) nouă ore. Putem folosi o oală sub presiune pentru a reduce timpul.
Scurgem boabele, le adăugăm într-un vas pe care l-am sterilizat anterior și punem și pachetul de natto. Amestecăm bine între conținutul, apoi punem la cuptor unde va fermenta iarăși la o temperatură de 38 de grade Celsius, pentru circa 24 de ore. Vasul trebuie neapărat acoperit.
Lăsăm apoi natto să se răcească, apoi punem la frigider pentru încă 24 de ore înainte de a-l consuma.
Surse: HealthLine, Style Craze, Web Md