Ce înseamnă alimentația sănătoasă în cazul copiilor

Nu te mai gândi că alimentația copiilor ar trebui să aibă alte reguli în ceea ce privește metodele de preparare sau conținutul meselor!
Ce înseamnă alimentația sănătoasă în cazul copiilor
Ce înseamnă alimentația sănătoasă în cazul copiilor

Dacă în cazul copiilor cu vârstă de până în 2 ani, respectăm cu strictețe ce ne zice medicul pediatru sau cel de familie și nu le dăm produse cu zahăr, alimente prăjite sau chiar sărate, după această vârstă, mulți părinți consideră  cei mici pot mânca orice, oricât și nu mai există restricții alimentare.

De fapt, în mare, ar trebui aplicam cam aceleași reguli:

metode de preparare- la nicio vârstă nu este recomandată prăjirea alimentelor. Este bine preparăm alimentele prin fierbere, aburi, le punem pe grătar, la cuptor sau la un aparat de gătit de tip slow-cooker și, chiar și mai nou intratele aparate de tip air fryer;

În ceea ce privește consumul de zahăr adăugat (și aici nu intră fructele, ci acele alimente în compoziția cărora punem zahăr alb, zahăr brun, siropuri de diferite feluri, miere)- și aici trebuie avem niște reguli legate de cantitatea și de frecvența cu care consumăm aceste produse. Nici copiii și nici adulții nu au nevoie de ceva dulce în casă, „ fie”. De cele mai multe ori, beneficiile unor astfel de produse aduse corpului sunt minimale în comparație cu ce vitamine și minerale am putea obține din alimente precum fructe, legume, lactate, ouă, carne slabă, produse din cereale de tip integral (pâine integrala, orez integral, paste integrale). Dacă ne este poftă de ceva dulce, e mai bine ne ducem cumpăram o singură porție (ambalaj cât mai mic) și nu facem și rezerve pentru alte dăți, cânddacă mai cere copilul?”.

Alimentația copiilor: Ce ar trebui consume copilul la o masă principală?

Farfuria sănătoasă ar trebui arate la fel, în ceea ce privește compoziția, cu cea a adultului. Diferență va fi în ceea ce privește cantitatea alimentelor puse în farfurie. Ne ghidam după „principiul farfuriei” în care:

  • O parte (de obicei un sfert de farfurie, până la o treime) este acoperită de alimente bogate în proteine precum carne slabă (de pui, curcan, consumată fără piele sau chiar și porc/vită, dar mușchi), ouă, lactate și brânzeturi (nu le recomandăm pe cele cu conținut foarte mare de grăsimi, dar nici pe cele cu zero grăsimi), pește și fructe de mare.
  • O altă parte (tot un sfert până la o treime din farfurie) o acoperim cu alimente care conțin glucide sau carbohidrați complecși precum pâine integrală, orez integral, paste integrale, dar și cartofi, fasole boabe, linte, năut, mămăligă sau fructe;
  • Și cea de a treia parte din farfurie ar trebui conțină legume, iar aici lista este foarte bogată și copilul are multe variante din care aleagă: roșii, ardei, castraveți, salată verde, ceapă, varză, broccoli, conopidă, spanac, rucola, fasole verde, sparanghel etc. Ele pot fi consumate crude, ca atare sau în salate sau preparate (puse în ciorbe, supe, supe-cremă, mâncăruri, legume la cuptor sau la grătar etc).

nu uitam alimentația sănătoasă a copilului începe cu adultul, el este cel responsabil de aprovizionare și preparare și el este primul exemplu pe care îl vede copilul!

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Mihaela Posea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Doctor în Domeniul Medicină la Clinica Smart Nutrition. Pe lângă faptul că iubește să discute cu pacienții, dr. Posea este dedicată în permanență perfecționării, participând constant la stagii ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”