Mulți dintre noi suntem uimiți de longevitatea anumitor oameni, care reușesc să se mențină în formă chiar și după vârsta de 90 de ani. Cu siguranță vă întrebați ce mănâncă oamenii sănătoși la vârste înaintate. Medicul Steve Bowers și soția sa, Elizabeth, au scris împreună o carte, Secrets of the World’s Healthiest People (Secretele celor mai sănătoși oameni din lume – n. red.), în care oferă o listă de alimente pe care le consumă cei care au o stare de sănătate de invidiat la bătrânețe.
Cei doi au intervievat alergători de 90 de ani, scufundători de 80 de ani, majorete de 70 de ani și alte categorii de persoane vârstnice în formă excelentă, în încercarea de a afla ce mănâncă pentru a-și menține energia, sănătatea și silueta. Iată ce alimente, băuturi și condimente au recomandat aceștia pentru longevitate.
Conține mai mult potasiu decât bananele și este o sursă bună de grăsimi mononesaturate care inhibă senzația de foame. Îl poți consuma ca atare sau sub formă de pastă (guacamole) ori smoothie, în combinație cu alte legume și verdețuri.
Este o sursă excelentă de fibre care asigură sănătatea tractului gastrointestinal. De asemenea, fasolea poate regla nivelul de zahăr și de colesterol „rău” din sânge, prevenind astfel diabetul și bolile cardiovasculare. Adaugă în mâncarea de fasole un ardei iute – această combinație ajută la accelerarea metabolismului.
Este un superaliment care ar trebui consumat mai des datorită numeroaselor substanțe benefice pe care le conține: fibre solubile şi insolubile, vitamina C în cantităţi uriaşe şi vitamina K, extrem de necesară pentru o bună circulaţie sanguină.
Sunt bogate în grăsimi sănătoase, fibre și proteine, fiind perfecte ca gustare între mese. Le poți consuma ca atare sau adăugate în iaurt ori ovăz cu lapte. De asemenea, le poți consuma sub formă de făină – poți face aluat de clătite din făină de migdale.
Este plină de vitamine importante, A, B1, B2, B3, C, E, şi minerale, precum magneziu, calciu, cupru, potasiu, de care corpul are nevoie pentru a funcţiona la capacitate maximă. De asemenea, conţinutul ridicat de flavonoide din ciocolata neagră ajută la dizolvarea substanţelor grase din sânge şi împiedică înfundarea arterelor.
Poți dilua 2 lingurițe de oțet în apă sau îl poți consuma ca atare, după care să mănânci căpșuni sau mandarine, pentru a scăpa de gustul specific.
Usturoiul conține alicină, o substanță care ajută la prevenirea problemelor cu inima. Consumat frecvent, usturoiul reglează tensiunea și colesterolul, având totodată proprietăți antioxidante asupra celulelor.
Sunt considerate fructele anti-îmbătrânire datorită antioxidanților conținuți. Mănâncă zilnic afine, zmeură, căpșuni, coacăze, mure proaspete atunci când sunt în sezon sau congelate când vremea lor a trecut.
Consumați carne de la animale crescute cu iarbă și hrană naturală, în aer liber. Găsiți un furnizor local de încredere și renunțați la carnea de pui sau porc din comerț, provenită de la animale crescute industrial.
Este un condiment care are efect antioxidant și antibacterian, ajutând totodată la scăderea în greutate.
Conțin antioxidanţi, în special polifenoli, care ar putea reduce riscul de boli cronice, inclusiv cancer. Consumul de măsline este asociat cu un risc mai mic de instalare a bolilor de inimă, precum şi cu îmbunătăţirea vederii şi a sistemului osos.
Este o plantă cu multiple beneficii demonstrate. Are efect analgezic, reduce colesterolul, previne formarea cheagurilor de sânge și reglează nivelul glicemiei.
Ajută la reglarea glicemiei și reduce inflamațiile din corp. Poate fi adăugată în cafea, în loc de zahăr.
Este un condiment bogat în uleiuri volatile care pot preveni sau ameliora constipația, afecțiunile respiratorii și inflamațiile.
În afară de faptul că dă energie, cafeaua ajută la reducerea riscului de boli de inimă, diabet și chiar anumite forme de cancer.
Alte alimente și băuturi pe care ar trebui să le incluzi mai des în regim datorită substanțelor pe care le conțin și a efectelor benefice asupra sănătății tale includ: somonul, spanacul, turmericul, iaurtul, murăturile, ouăle, cartofii dulci, cireșele, merele, sfecla roșie, ovăzul, nucile, ardeiul iute, semințele chia și ceaiul verde.