Eşti vegetarian şi mergi de Paşte la masă în familie. Buun, deci friptura de miel la cuptor, drobul sau sarmalele nu sunt pe lista ta. Am făcut o selcţie de bunătăţi vegetariene – extrem de săţioase şi sănătoase – care pot fi preparate uşor şi care pot concura cu brio bunătăţile tradiţionale de pe masa de Paşte.
Salată cu tofu şi nuci
Poţi crea o salată de sezon (salată verde, spanac, rucola, ridichi, castraveţi, roşii) în care să pui câteva bucăţele de tofu şi să arunci şi o mână de nuci (sau migdale, caju, seminţe de dovleac). Puţin ulei vegetal ( de măslin, avocado sau nuci), un praf de turmeric şi câteva seminţe de cânepă pot completa perfect salata.
De ce este atât de grozavă?
Datorită ingredientelor preţioase, adevărate super-alimente ce nu ar trebui să lipsească de pe masa unui vegetarian. Tofu reprezintă o importantă sursă de proteine, zinc, fier şi conţine chiar o serie de acizi graşi care scad colesterolul, precum omega-3. De asemenea oferă mai mult de 100 de miligrame de calciu/ jumătate de porţie. Aceeaşi cantitate de tofu îmbogăţit cu calciu îţi va oferi până la 350 mg (aproximativ o treime din necesarul zilnic), plus aproximativ 30% din doza zilnică recomandată de vitamina D, ceea ce ajută corpul să absoarbă calciul.
Nucile sunt o sursă bogată de proteine şi totodată o gustare sănătoasă. În plus, nucile, alunele, migdalele, caju, nucile pecan, nucile de Macadamia şi nucile de Brazilia sunt bogate în zinc, vitamina E şi acizi graşi omega-3. Studiile recente arată că deşi nucile sunt bogate în calorii, consumul lor nu duce la creşterea în greutate. De fapt, oamenii care consumă diete bogate în nuci tind să cântărească mai puţin decât cei care nu fac acest lucru, afirmă cercetatorii de la Universitatea Loma Linda şi Universitatea Purdue. Alunele pot ajuta chiar la pierderea în greutate.
Salată de alge
Pentru a te împrieteni cu gustul algelor, poţi începe prin a lua salate de alge de la restaurantele chinezeşti. Dacă le consumi deja constant, poţi să îţi prepari singură o salată de alge delicioase cu puţin oţet balsamic, sos de soia şi morcov ras.
De ce alge? Pe lângă faptul că reprezintă o importantă sursă de fier şi fitonutrienţi, multe dintre acestea, cum ar fi alaria, dulse, varec, nori, spirulina şi agarul, sunt surse bune de minerale, inclusiv magneziu, calciu, iod, fier şi crom, precum şi vitaminele A, C, E şi multe dintre vitaminele B. Algele n-ar trebui să lipsească din alimentaţia vegetariană!
Supă de linte
Borşul tradiţional de miel poate fi înlocuit cu succes de vegetarieni cu o supă cremă de linte care se prepră extrem de uşor.
Lintea face parte din familia leguminoaselor, aşa cum face şi fasolea, şi reprezintă o sursă excelentă de proteine şi fibre solubile. Dar lintea are un avantaj în plus faţă de fasole: aceasta conţine aproximativ de două ori mai mult fier şi are un conţinut mai mare de vitamine B şi acid folic care este deosebit de important pentru femeile adulte ca urmare a faptului că reduce riscul de apariţie a bolilor congenitale. Pentru vegetarienii aflaţi la început de drum, lintea reprezintă de asemenea modul perfect de a începe să mănânci mai multe leguminoase, deoarece aceasta nu are (ca fasolea) un efect carbogazos.
Ciocolată din avocado
Dacă ţi-e dor de o bucăţică de ciocolată (că tot mănâncă lumea iepuraşi şi ouă din ciocolată), poţi încerca un amestec de avocado, unt de cocos, câteva linguri de pudră de roşcove şi două, trei linguriţe de miere. Vei obţine o compoziţie delicioasă care are nevoie să fie un pic ţinută la frigider pentru a căpăta consistenţă. Un fruct de avocado conţine în jur de 22,5 g de grăsimi, dintre care două treimi sunt mononesaturate (benefice sănătaţii) plus 20 de nutrienţi esenţiali, precum fibrele, potasiul (într-o cantitate dublă comparativ cu bananele), vitamina E, complexul de vitamine B şi acidul folic. Şi untul de cocos conţine acizi graşi esenţiali şi, printer altele, oferă energie, stimulează metabolismul şi echilibrează nivelul de zahăr din sânge.