Specialiştii în nutriţie susţin că persoanele care consumă multă carne tocată îşi reduc drastic imunitatea organismului şi sunt susceptibile la infecţii cu bacterii periculoase, precum Salmonella sau E.coli, care se manifestă prin simptome neplăcute precum diaree, febră, greaţă, vomă, crampe abdominale.
Uneori, în cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă iar deshidratarea atât de accentuată, încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide.
Tocăturile, în special cele bazate pe carne de porc, prin produşii de ardere a grăsimilor, au un efect devastator asupra fiziologiei globulelor albe din sânge, potrivit LiveStrong.
De exemplu, consumul de tocături vreme de 10 zile, chiar şi în cantităţi mici, scade imunitatea organismului cu circa 21% la femei şi cu 11% la bărbaţi şi sporeşte riscul apariţiei bolilor infecţioase.
Pentru a preveni aceste probleme, oamenii trebuie să mănânce maximum 120 grame de carne tocată pe zi, chiar dacă este produsă în cele mai igienice locuri. În plus, amatorii de sarmale, cârnaţi, tobă, lebăr nu trebuie să consume astfel de alimente mai mult de 10 zile consecutive.
De asemenea, carnea tocată este un aliment care provoacă indigestie, în special în cazul persoanelor cu afecţiuni biliare, pancreatice, hepatice sau gastrice. Recomandarea medicilor este să o consumăm fără să o prăjim în ulei sau amestecată cu ceapă.