Unele dintre cele mai savuroase momente în an sunt cele legate de sărbători: Paște, Crăciun, Revelion. Ei bine, unii românii stabiliți peste granite nu pot ajunge an de an în țară. Însă își potolesc dorul cu preparatate culinare românești tradiționale. Românilor le place să petreacă în familie. Dacă nu pot veni ei în România, foarte probabil ca unele rude sau prieteni să-i viziteze. Și dacă îi vizitează, cu siguranță primesc și liste de ingrediente românești pe care să le pună în bagaje.
De ce bunătăți din România li se face poftă românilor din diaspora: de la cozonaci, la brânză telemea de Sibiu, la cârnați de casă, leuștean (această plantă nu se găsește oriunde în lume), pasca, sarmale și evident mămăligă. Însă lista poate continua și cu compot de vișine, smântână.
Monica, 34 ani, stewardesă în Dubai: ”Cel mai poftă mi-a fost de salam de Sibiu, dar și de mămăliga. Și prietena mea Andra mi le-a adus. Mi le-a trimis mama împreună cu o felicitare de Paște. Au fost atât de bune”. ”În India, am dus pentru o prietenă româncă însărcinată pate de ficat românesc, salam uscat de vită și mălai” povestește Mădălina, 30 ani.
Tatiana, 60 de ani, Italia. ”Locuiesc în Italia de 20 de ani. Am un magazin românesc aproape acum și pot să comand în avans multe dintre produsele alimentare din țară. Însă, o prietenă a mea îmi trimite prin pachet șuncă afumată, mușchi afumat dar și țuică de prune din producția proprie. Anul acesta, de Paște fac Pască, ouă roșii, cozonac cu nucă, stufat de și invit prietenii italieni duminică la masă”
Elena locuiește în Germania, unde multe produse alimentare sunt similare cu cele din România. Adrian, prietenul ei locuiește în Barcelona, unde nu găsește mâncare asemănătoare. Pentru că vor petrece Paștele împreună, Elena a pregătit pască și o va pune în bagajul pentru Spania. O altă prăjitură foarte populară și printre românii din diaspora este prăjitura cu ness, replicată și la Paște și la Crăciun.