În cultura fiecărui popor există diferite obiceiuri mai mult sau mai puţin sănătoase, dar care au rezistat de-a lungul timpului. De la feluri de mâncare la obiceiuri de a mânca, toate acestea reprezintă adaptarea la mediul în care trăim şi resursele disponibile.
Micul dejun este prima masă a zilei şi setează practic întreaga zi din punct de vedere alimentar. Gustările nu ne lasă să ne repezim înfometaţi asupra farfuriilor pline cu mâncare la prânz şi cină. Cina este masa care trebuie să ne pregătească pentru perioada de odihnă, de somn.
Prima parte a zilei, între 7 şi 14, este o perioadă de vârf metabolic, când „uzina” funcţionează la capacitate maximă.
Perioada cuprinsă între 14 şi 22 este una de scădere metabolică şi de pregătire pentru perioada de somn, de metabolism bazal.
În timpul nopţii, funcţiile noastre vitale au nevoie numai de energia minimă necesară funcţionalităţii, nu de vreun boost de energie.
Este important să cunoaştem acest comportament metabolic şi să ne adaptăm, deoarece astfel ne vom menţine sănătoşi şi nu vom lua în greutate. Nu este acelaşi lucru dacă mâncăm un „dulce” seara, după ora 20, sau dimineaţa, la ora 7!
Cina trebuie să conţină nutrienţi care să ne dea senzaţia de saţietate, dar cu bună digestibilitate.
Masa de seară trebuie să se întâmple înaintea orei 20, pentru a-i da organismului răgazul să „pregătească” de somn. Totodată, nu este potrivit să ne culcăm sau să ne „întindem puţin” după masă, deoarece procesele metabolice trebuie ajutate, nu încetinite!
Obiectivul este să ne ridicăm „uşor nesătui” de la masă!
Totodată, obiceiuri alimentare de genul „mănânc ceva uşor seara, adică fructe, pepene, mămăligă cu brânză şi smântână, iaurt cu fructe” sau „m-am relaxat şi am băut un pahar cu vin sau o bere” nu sunt nici pe departe corecte din punct de vedere nutriţional.
Cina incorectă, din punctul de vedere al compoziţiei farfuriei, cantităţii, orelor de masă, sau/şi asocierea cu alcoolul reprezintă cauze ale steatozei hepatice, adică ficatul gras.
Această afecţiune este frecvent întâlnită mai ales în rândul bărbaţilor şi nu trebuie trecută cu vederea aşa uşor. Ficatul gras înseamnă o digestie nepotrivită şi procese metabolice incorecte!
În afară de cum mâncăm, contează şi ce mâncăm, adică nutrienţii. Eu şi familia mea am decis să ne hrănim preponderent din ferma proprie, să combinăm şi să preparăm alimentele conform #MetodeiDrBălănică.
Încărcătura în nutrienţi a alimentelor este cheia sănătăţii individuale, iar acest lucru porneşte de la calitatea solului, sursa răsadului, îngrijirea ulterioară, hrana animalelor şi condiţiile de creştere.
Ce mâncăm noi la cină:
Suntem robii obişnuinţelor şi este greu să ne desprindem. De multe ori nici nu trebuie, dar în mod cert trebuie să ne adaptăm. Sănătatea este o decizie a fiecăruia dintre noi, iar alegerile ţin de gradul de educaţie pentru un stil de viaţă sănătos.
Sintagma „că doar n-o să mi se întâmple tocmai mie” nu mai poate fi luată în calcul în vremurile moderne. Pentru că da, se poate întâmpla oricui şi, începând de astăzi, boala nu respectă vârsta, naţia sau declaraţia individuală!