Mii de români, cu precădere adulți tineri cu vârste sub 35 de ani, se confruntă cu boala Crohn, o afecțiune inflamatorie cronică a tractului digestiv care afectează intestinul subțire și intestinul gros.
La majoritatea persoanelor, simptomele apar de obicei în timp. Deși nu se cunoaște niciun leac, există o serie de tratamente noi care pot reduce foarte mult semnele și simptomele bolii, putând duce la remisiune pe termen lung.
Medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe oferă mai multe sfaturi, într-o postare educativă pe pagina de Facebook, privind simptomele și alimentația pacienților cu boala Crohn.
Simptomele bolii Crohn variază în funcție de severitatea inflamației și de locul în care aceasta apare, și pot include:
S-a demonstrat că anumite alimente reduc inflamația în timp, prin consum frecvent. Exemple de astfel de alimente sunt:
Asigurați-vă că beți suficiente lichide, de preferință apă plată, ceai sau smoothie de fructe.
Pe de altă parte, în categoria alimentelor contraindicate în boala Crohn avem:
Evitați băuturile îndulcite cu zahăr și pe cele cu alcool: cafea/ceai cu cofeină, băuturi energizante, sucuri carbogazoase, alte băuturi pe bază de cofeină.
De asemenea, nu urmați diete găsite pe internet, fără îndrumarea unui specialist. Acest lucru vă poate face mult mai mult rău decât bine!
Este important să rețineți că acest ghid alimentar conține recomandări generale și că fiecare pacient poate avea nevoie nutriționale individuale!