Ce să mănânce pacienții cu astm? Vezi ce test important trebuie făcut!

Dr. Cristian Oancea: Astmul este o boală inflamatorie cronică. Se poate instala la orice vârstă, fiind declanșat de factori multipli.
  • Publicat:
Ce să mănânce pacienții cu astm? Vezi ce test important trebuie făcut!
Dr Cristian Oancea, foto arhivă

Printre cei vizați pentru astmul alergic se numără în special copiii și tinerii astm alergic. De obicei, persoanele adulte dezvoltă de regulă astm non-alergic. Am stat de vorbă despre șansele de vindecare a astmului, terapii complementare la care pot recurge pacienții cu astm cu prof. dr. Cristian Oancea, medic pneumolog, secretarul general al Societății Române de Pneumologie. De asemenea, am aflat și ce dietă li se recomandă pacienților cu astm.

 

CSÎD: Se poate vindeca astmul?

Prof. dr. Cristian Oancea: Vorbim de o boală cronică și, la fel ca diabetul sau HTA, putem să o ținem sub control și pacienții să ducă o viață ca și persoanele normale, dar nu se poate vindeca în sensul ca să dispară. Ba din contra, după cum vedeți, vorbim și de transmitere genetică.

Mersul la mare, mersul la salină – de ajutor în cazul pacienților cu astm

CSÎD: Ce terapii complementare pot ajuta pacienții cu astm?

Prof. dr. Cristian Oancea: Terapii complementare – aici cele mai ”healthy” și recomandate constau din curele saline, dar la salinele naturale care prezintă efecte medicale dovedite, aerosolii marini, în special dimineața și seara (de exemplu, plimbatul sau alergatul pe malul mării), instalarea în dormitor a unor umidificatoare cu filtre saline care salinizează și umidifică aerul, un regim de viață sănătos (sport, alimentație corespunzătoare – fructe de ex. care au antioxidanți). De asemenea, desensibilizarea la pacienții selectați poate să prezinte beneficia.

Pacienții cu astm trebuie să treacă și pe la medicul alergolog

CSÎD: Ce dietă este recomandată pacienților cu astm?

Prof. dr. Cristian Oancea: Ca și dietă, trebuie promovat un stil de viață cât mai sănătos și bogat în fructe și legume, evitarea alergenilor (și aici se recomandă ferm efectuarea panelurilor la medicul alergolog ca să se identifice la ce este alergic pacientul – evitarea alergenului este primul pas terapeutic), consumul de alimente bogate în Omega3.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult