Suntem la începutul unui nou sezon de gripă. Câteodată, cu toate că încercăm să ne protejăm cât de bine putem, cumva tot reușim să facem o formă mai ușoară sau mai severă a acestei afecțiuni, în funcție de diverși factori printre care se numără și vaccinarea antigripală. În cazul în care ne numărăm printre cei mai puțin norocoși și facem gripă haideți să vedem care sunt recomandările alimentare, dar nu numai, care ne pot ajuta organismul să se refacă.
Înainte de a începe, există o recomandare foarte importantă: indiferent de simptomele care vă încearcă- nas înfundat, febră, dureri de gât, dureri de cap etc. nu vă administrați medicamente fără recomandarea medicului și în niciun caz nu luați antibiotice! Antibioticele se iau doar cu recomandare de la medicul specialist și doar în cazul în care acesta identifică o infecție ce răspunde la tratament cu antibiotic, gripa nefiind o afecțiune din această categorie.
Alimentația are un rol important în orice moment al vieții, dar este cu atât mai importantă când suntem bolnavi. În cazul gripei și al răcelii simptomele pot fi ameliorate cu o alimentație adecvată.
Știm cu toții că atunci când avem gripă, care de multe ori e însoțită de dureri în gât și nas înfundat, pofta de mâncare scade și avem tendința greșită de a nu mânca. Dar este important să susținem organismul cu o alimentație corectă astfel încât el să poată avea resursele necesare pentru a „lupta” cu gripa.
Proteinele, indiferent că sunt de natură vegetală sau animală trebuie să fie mereu parte din alimentație!
În gripă este recomandat să consumăm următoarele alimente:
După cum precizam mai sus condimentele sau alimentele iuți precum ardeiul, piperul, hreanul, muștarul etc. folosite în exces pentru efectul decongestionant pot produce iritații la nivelul mucoaselor. Așadar, consumul este permis, doar cu moderație!
Aportul prea mare de zahăr nu este indicat niciodată, dar cu atât mai mult în gripă! Globulele albe care sunt esențiale în lupta organismului cu virusurile, în „prezența” zahărului devin amorțite și nu pot proteja organismul, prin urmare zahărul e recomandat să fie eliminat sau consumat în cantități foarte mici, împreună cu glucidele.
Atenție la fructele care vin cu aport de zahăr! Consum de zahăr nu înseamnă doar zahărul din dulciuri, ci din orice aliment care îl poate conține. Atenție la etichetele alimentelor!
Consumul de lactate contribuie la eliberarea histaminei în organism ceea ce duce la accentuarea congestiei nazale, deci ar fi de preferat să fie evitate în perioada în care pacientul are gripă.
Băuturile pe bază de cofeină trebuie consumate în cantități mici deoarece au efect diuretic și pot deshidrata organismul.
Băuturile alcoolice nu se vor consuma deloc atât în perioada în care pacientul are gripă, cât și în perioada de recuperare. Alcoolul va deshidrata organismul, va elimina vitamina C și va încărca suplimentar activitatea ficatului!
Pacienții cu gripă trebuie să fie conștienți că pentru a se reface, după contactarea virusului gripal, organismul are nevoie de o săptămână, indiferent de câte medicamente își administrează. Acest termen este valabil în general pentru cazurile ușoare și moderate și pentru pacienții care nu prezintă alte patologii cronice. În cazul în care simptomele se agravează neapărat se va lua legătura cu medicul curant pentru a gestiona cât mai din timp situațiile ce pot duce la înrăutățirea stării pacientului.
Foto: shutterstock