Ce să mănânci când ai gripă, să te pui pe picioare

Ceea ce mănânci când ai gripă sau răceală te poate ajuta foarte mult să te pui rapid pe picioare.
Ce să mănânci când ai gripă, să te pui pe picioare
Ce să mănânci când ai gripă, să te pui pe picioare

Suntem la începutul unui nou sezon de gripă. Câteodată, cu toate că încercăm să ne protejăm cât de bine putem, cumva tot reușim să facem o formă mai ușoară sau mai severă a acestei afecțiuni, în funcție de diverși factori printre care se numără și vaccinarea antigripală. În cazul în care ne numărăm printre cei mai puțin norocoși și facem gripă haideți să vedem care sunt recomandările alimentare, dar nu numai, care ne pot ajuta organismul să se refacă.

Înainte de a începe, există o recomandare foarte importantă: indiferent de simptomele care vă încearcă- nas înfundat, febră, dureri de gât, dureri de cap etc. nu vă administrați medicamente fără recomandarea medicului și în niciun caz nu luați antibiotice! Antibioticele se iau doar cu recomandare de la medicul specialist și doar în cazul în care acesta identifică o infecție ce răspunde la tratament cu antibiotic, gripa nefiind o afecțiune din această categorie.

Alimente recomandate în gestionarea simptomelor gripei

Alimentația are un rol important în orice moment al vieții, dar este cu atât mai importantă când suntem bolnavi. În cazul gripei și al răcelii simptomele pot fi ameliorate cu o alimentație adecvată.

Știm cu toții că atunci când avem gripă, care de multe ori e însoțită de dureri în gât și nas înfundat, pofta de mâncare scade și avem tendința greșită de a nu mânca. Dar este important să susținem organismul cu o alimentație corectă astfel încât el să poată avea resursele necesare pentru a „lupta” cu gripa.

Proteinele, indiferent că sunt de natură vegetală sau animală trebuie să fie mereu parte din alimentație!

În gripă este recomandat să consumăm următoarele alimente:

  1. Carnea de curcan pentru aportul de proteine și de substanțe nutritive.
  2. Supa de pui contribuie pe parte de hidratare și aparent are și un ușor efect antiinflamator, ce stimulează vindecarea în cazul gripei.
  3. Usturoiul– are proprietăți antimicrobiene, imunostimulatoare și ameliorează congestia. Se poate folosi inclusiv pentru a condimenta supa de pui!
  4. Bananele sunt alimente ușor de consumat, nu necesită preparare, iar în cazul în care gripa e însoțită de simptome precum diareea sau greața sunt recomandate pentru reglarea tulburărilor gastrointestinale.
  5. Alături de banana se recomandă pentru aceste simptome consumul de orez și piureul de mere.
  6. Ghimbirul este, de asemenea, recomandat dacă pacienții cu gripă au simptome precum diaree, greață sau dureri de stomac. Are și efect antiinflamator și poate fi consumat ca și condiment în diverse mâncăruri sau sub formă de ceai călduț sau în sucuri în combinație cu alte fructe. Este util în cazul pacienților cu stări de greață și dureri de burtă!
  7. Ceaiurile calde sunt recomandate pentru decongestionarea nazală. Se pot consuma în prima parte a zilei ceai verde sau ceai negru care vin și cu surplus de antioxidanți. Dacă nu agreați aceste ceaiuri sau nu doriți un aport de cofeină puteți consuma orice ceai de plante sau de fructe, în care se pot adăuga lămâie și miere.
  8. Dacă stomacul este afectat supa poate fi însoțită de pâine prăjită.
  9. Sucurile de legume pot ajuta la reglarea nivelului de sodiu din organism și vin și cu aport de antioxidanți ce contribuie la întărirea sistemului imunitar. Totodată contribuie și la hidratarea organismului.
  10. Carnea de vită fiartă vine cu aport de zinc ce contribuie la combaterea infecțiilor prin reglarea sistemului imunitar și la reducerea timpului de recuperare a organismului, în cazul gripei. Un adult ar trebui să aducă organismului un aport zilnic de aproximativ 14g de zinc.
  11. Citricele sunt recomandate pentru aportul de vitamina C, element care poate contribui la diminuarea duratei bolii, pe care îl pot aduce persoanelor cu gripă. Dar pentru că o cantitatea prea mare de suc de portocale nu este tocmai benefică pentru organism și prin prisma conținutului ridicat de zahăr se pot amesteca 4 unități de suc de portocale cu 16 unități de apă. Astfel mențineți și corpul hidratat și îi dați și aportul necesar de vitamina C, fără a adduce prea mult zahăr în organism.
  12. Alimentele picante contribuie la decongestionarea căilor nazale, dar trebuie consumate cu moderație deoarece pot fi mai greu de digerat și pot da dureri la nivelul stomacului.

Precauții alimentare în gripă

După cum precizam mai sus condimentele sau alimentele iuți precum ardeiul, piperul, hreanul, muștarul etc. folosite în exces pentru efectul decongestionant pot produce iritații la nivelul mucoaselor. Așadar, consumul este permis, doar cu moderație!

Aportul prea mare de zahăr nu este indicat niciodată, dar cu atât mai mult în gripă! Globulele albe care sunt esențiale în lupta organismului cu virusurile, în „prezența” zahărului devin amorțite și nu pot proteja organismul, prin urmare zahărul e recomandat să fie eliminat sau consumat în cantități foarte mici, împreună cu glucidele.

Atenție la fructele care vin cu aport de zahăr! Consum de zahăr nu înseamnă doar zahărul din dulciuri, ci din orice aliment care îl poate conține. Atenție la etichetele alimentelor!

Consumul de lactate contribuie la eliberarea histaminei în organism ceea ce duce la accentuarea congestiei nazale, deci ar fi de preferat să fie evitate în perioada în care pacientul are gripă.

Băuturile pe bază de cofeină trebuie consumate în cantități mici deoarece au efect diuretic și pot deshidrata organismul.

Băuturile alcoolice nu se vor consuma deloc atât în perioada în care pacientul are gripă, cât și în perioada de recuperare. Alcoolul va deshidrata organismul, va elimina vitamina C și va încărca suplimentar activitatea ficatului!

Pacienții cu gripă trebuie să fie conștienți că pentru a se reface, după contactarea virusului gripal, organismul are nevoie de o săptămână, indiferent de câte medicamente își administrează. Acest termen este valabil în general pentru cazurile ușoare și moderate și pentru pacienții care nu prezintă alte patologii cronice. În cazul în care simptomele se agravează neapărat se va lua legătura cu medicul curant pentru a gestiona cât mai din timp situațiile ce pot duce la înrăutățirea stării pacientului.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”