Dacă ți se întâmplă des să arunci laptele pentru că s-a acrit, află că există o metodă care te ajută să-l păstrezi până la trei săptămâni în frigider. Experții în depozitarea alimentelor au dezvăluit pentru Express.co.uk un truc eficient în care să folosești un ingredient esențial din bucătărie pentru a prelungi durata de consum a laptelui, evitând astfel risipa alimentară și drumurile până la supermarket.
Este suficient să pui un praf de sare în cutia sau sticla cu lapte ca acesta să rămână proaspăt pentru mai mult timp. În mod normal, atunci când deschizi prima oară cutia sau sticla de lapte, acesta își păstrează prospețimea până la patru-șapte zile, dar contează foarte mult și tipul de lapte pe care îl consumi.
Laptele integral rezistă în jur de cinci până la șapte zile după data de expirare indicată, în timp ce laptele degresat și cel cu un conținut redus de grăsimi tind să rămână bune mai mult de șapte zile.
Varietățile fără lactoză și cele fără grăsimi pot dura și mai mult, menținându-și prospețimea timp de șapte până la zece zile după data imprimată.
Pentru a face laptele să dureze mai mult, există câțiva pași pe care îi poți urma.
Începe prin a selecta laptele cu cea mai lungă durată de valabilitate atunci când faci cumpărături. Verifică întotdeauna datele de pe ambalaje pentru a te asigura că alegi produsul cu cea mai târzie dată de expirare. Experții în depozitarea alimentelor, precum cei de la Wheeldon Brothers, recomandă să pui laptele în coșul de cumpărături la final, astfel încât să rămână la o temperatură stabilă până ajungi acasă. Odată ce ai ajuns, pune imediat laptele la frigider. Deși este obișnuit să depozitezi laptele pe ușa frigiderului, este de fapt mai bine să îl păstrezi pe unul dintre rafturile interioare, unde temperaturile sunt mai stabile.
Produsele lactate ar trebui păstrate ideal spre partea din spate a frigiderului, deoarece zona ușii este expusă la fluctuații de temperatură de fiecare dată când este deschisă.
Când folosești laptele, este esențial să îl pui rapid înapoi în frigider pentru a preveni încălzirea acestuia pe blat. Adăugând un praf de sare în cutie și agitând-o ușor, poți prelungi prospețimea laptelui încetinind procesul de acrire. Sarea extrage moleculele de apă, ceea ce reduce creșterea bacteriilor și inhibă alterarea, astfel că, folosind această metodă, laptele tău ar putea rezista cu până la o săptămână mai mult, chiar și după deschidere.
Și dacă îți faci griji că nu îl vei consuma la timp, poți congela laptele pentru până la trei luni. Deși textura s-ar putea schimba ușor după decongelare, acesta va rămâne perfect sigur pentru consum sau gătit. Nu uita să lași puțin spațiu în partea de sus a recipientului, iar când îl decongelezi, amestecă-l cu un tel electric.
Foto: shutterstock