Salatele sunt excelente pentru sănătate. Conțin numeroși nutrienți și sunt bogate în fibre, micronutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți. Din păcate, există persoane care se pot confrunta cu anumite efecte mai puțin plăcute în urma consumului de salată, inclusiv senzația de balonare sau de foame. În acest sens, iată ce să pui în salată să nu te balonezi.
Multe persoane se confruntă cu balonare și disconfort gastrointestinal atunci când mănâncă multă salată. Acest lucru se întâmplă în special atunci când treci rapid de la o dietă mai puțin sănătoasă și redusă în fibre la o dietă bogată în fibre. Iată care ar mai putea fi motivele pentru care te balonezi dacă mănânci salată.
Dressing-ul schimbă complet gustul unei salate, dar anumite ingrediente pot irita tractul gastrointestinal. Fii atent la ceea ce folosești: sare, piper, ulei și cantitatea pe care o folosești.
Dacă achiziționezi dressing-ul gata făcut citește lista de ingrediente și optează pentru o variantă redusă în sodiu și zahăr și care nu conține ingrediente pe care nici nu știi să le pronunți.
Cea mai bună variantă este de a-ți pregăti dressing-ul acasă, în special folosind zeama de lămâie, deoarece stimulează enzimele digestive.
Din nou, este foarte important modul în care consumi legumele, mai ales dacă nu ești obișnuit să consumi prea multe fibre. Unele dintre ele pot rămâne blocate în tractul digestiv așa că, soluția este să crești treptat cantitatea de legume pe care o consumi. Eventual, unele dintre ele pot fi gătite la cuptor înainte.
Excesul de zahăr sau sare în dressing-ul pentru salată poate irita stomacul, la fel și nucile și fructele uscate, care și ele conțin zahăr. Deși nucile sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase și proteine, nu uita că ele pot conține multe uleiuri și sare. Soluția? Înlocuiește fructele uscate cu papaya proaspătă, deoarece conține enzime digestive numite papaine, iar dacă vrei să consumi nuci, optează pentru variantele crude și nesărate.
Leguminoasele sunt excelente în dietă, dar sistemul digestiv nu poate face față și leguminoaselor și legumelor. Încearcă să nu le consumi în acelați timp pentru a putea digera mâncarea mai ușor.
Când vine vorba de dressing-ul pentru salată, cu cât e mai natural, cu atât mai bine. Poți face o salată cu un dressing simplu folosind doar ulei de măsline și oțet. Uleiul de măsline reduce inflamațiile din corp.
Pe de altă parte, uleiurile de porumb sau floarea soarelui sunt bogate în omega-6 care cresc inflamațiile. Din cauza lor pot apărea problemele la stomac.
Alte ingrediente naturale pe care le poți folosi sunt:
Un alt truc care te poate ajuta ține de cantitate. De cele mai multe ori, cantitatea de salată verde pe care o folosești poate fi vinovată pentru simptomele digestive. Nu ar trebui să folosești mai mult de 180g de salată, în total, dintre care salata verde să fie în jur de 75g. Poți adăuga alte ingrediente precum salata kale sau spanacul pentru mai mult volum.
Surse: