Nicio altă noapte nu este mai încărcată de superstiţii ca noaptea de Revelion. Toate popoarele au tradiţii şi obiceiuri pe care le respectă în speranţa că anul ce urmează va fi unul de bun augur. Sertare pline, lenjerie roşie, aruncatul obiectelor pe fereastră sau sărut la miezul nopţii sunt câteva dintre lucrurile considerate purtătoare de noroc. Până şi cina festivă are câteva reguli de aur.
- Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, pentru a fi sănătoşi tot anul. Dar, dacă nimeriţi o boabă acră, luna din an pe care o simbolizează nu va fi una din cele mai bune.
- Americanii consideră semn de noroc 365 de boabe de fasole neagră, considerate simbol al prosperităţii.
- De asemenea, lintea, prin forma ei rotunda, aminteşte de monede şi de aceea, e bine să o mănânci în noaptea dintre ani pentru succes financiar.
- Puiul sau curcanul nu sunt considerate de bun augur la masa de Revelion. Aceste păsări scurmă în pământ pentru mâncare, şi se crede că cei care le consumă de Anul Noi vor trudi din greu.
- În schimb, porcul este considerat un simbol al norocului, la fel ca şi orezul care se umflă la gătit la fel cum ar trebui să o facă şi conturile din bancă.
- Mâncarea galbenă este semn de succes, aşa că orice aliment de această culoare este binevenit.
- În tradiţia chineză de Anul Nou nu se consumă mâncarea de culoare albă, pentru că este un simbol al morţii. Sunt de evitat astfel, brânzeturile sau ouăle albe.
- Şi apropos de ouă, britanicii sfărâmă toate cojile de ouă, pentru că altfel, un spirit rău îşi va face din ele o barcă şi va stârni furtuni puternice pe mare.
- Tot de la britanici ştim că fiecare membru al familiei ar trebui să participe la prepararea prăjiturilor, pentru a alunga ghinionul.
- Dacă serviţi tăiţei sau paste, lăsaţi cuţitul deoparte, altfel, vă scurtaţi viaţa. Şi pâinea cu găuri are aceeaşi semnificaţie, deci mare grijă la brutărie.
- Nu consumaţi crabi sau raci, pentru că aceste crustacee merg înapoi.
- Puteţi consuma cu mare încredere orice fel de peşte, pentru a fi ager, descurcăreţ şi strălucitor ca el.
3 salate cu peşte pentru masa de Revelion
Salată de ton cu migdale
Ingrediente:
- 1 cutie ton în suc propriu
- 50 g migdale prăjite fără sare
- 150 g castraveţi muraţi tocaţi fin
- 1 linguriţă de unt
- 3-4 linguri maioneză light
- 100 g măsline feliate
- 1 linguriţă muştar Dijon
- zeamă de lămâie
Scurgeţi bine tonul, apoi frecaţi-l bine cu untul până ajunge sub forma unei paste. Adăugaţi migdalele bine mărunţite, castraveţii, maioneza, muştarul zeama de lămâie. Amestecaţi uşor, apoi adăugaţi măslinele (opărite şi scurse în prealabil). Potriviţi de sare şi piper. Se poate servi pe frunze de salată verde sau pe pâine prăjită.
Salată de somon poşat
Ingrediente
- 3 salote tocate mărunt
- ½ legătură de mărar
- 1 kilogram file de somon fără piele
- 2 cani vin alb Riesling
- 2 linguriţe hrean ras
- 2 linguri maioneză
- 2 linguri ulei de canola
- Sare piper alb 1 conservă de fasole boabe
- Frunze de salată (letucce, iceberg, romană etc)
Şalotele şi mărarul tocate mărunt se pun în tigaie cu puţin unt. Când s-au înmuiat se adaugă somonul, vinul şi lăsaţi la fiert 5 minute.
Scoateţi somonul şi puneţi-l în bucăţi mari pe farfurie, la răcit. Sosul din tigaie mai rămâne puţin să scadă.
Strecuraţi, scoateţi mărarul din sos şi păstraţi o lingură de şalotă călită. Adăugaţi peste somon, puneţi hreanul, maioneza, boabele de fasole clătite şi scurse. Potriviţi de sare şi piper şi amestecaţi uşor cu maioneza. Decoraţi cu frunzele de salată şi mărar.
Salata Shuba
Este tradiţionala salată rusească pe bază de legume fierte sau coapte, peşte afumat şi maioneză.
Ingrediente:
- 3-4 cartofi fierţi
- 2 morcovi fierţi
- 1 sfeclă mare, coaptă în cuptor
- 2-3 file-uri de peşte afumat sau marinat (macrou sau hering)
- 2 cepe tocate fin
- 300g de maioneză
Opăriţi ceapa înainte de a o toca, pentru a mai reduce iuţeala. Legumele se dau pe răzătoarea mare. Peştele se taie în cubuleţe mici.
Se aşază un strat de cartofi, apoi unul de maioneză, unul de ceapă, unul de morcovi, peştele, sfecla şi se continuă până la terminarea ingredientelor.
De obicei, asamblarea se face pe un platou oval, ca să imite forma peştelui.