Ce se întâmplă în organism dacă mănânci semințe de chia în fiecare zi

Semințele de chia, pe cât sunt de mici, pe atât de mult îți pot susține sănătatea organismului căci au o cantitate însemnată de fibre, vitamine, minerale.
  • Publicat:
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci semințe de chia în fiecare zi
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci semințe de chia în fiecare zi

Cu toate acestea, un consum prea mare de semințe de chia poate să aibă efecte adverse.

Semințele de chia: beneficii 

Ce se întâmplă în organism dacă mănânci semințe de chia în fiecare zi

Îmbunătățirea digestiei

Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă, ajutând astfel la prevenirea constipației și la menținerea unui tranzit intestinal regulat. Consumul zilnic de semințe de chia poate îmbunătăți sănătatea digestivă și poate reduce riscul de boli digestive.

Un sprijin în pierderea kilogramelor nedorite

Datorită conținutului ridicat de fibre și capacității lor de a absorbi apa, semințele de chia pot contribui la senzația de sățietate pentru o perioada mai lungă de timp. Astfel, pot ajuta la controlul apetitului și la reducerea aportului caloric, ceea ce poate fi benefic pentru cei care doresc să piardă în greutate sau să își mențină greutatea corporală.

Imbunătățirea sănătății inimii

Omega-3 din semințele de chia pot ajută la reducerea inflamației, la scăderea nivelului de colesterol LDL (cunoscut sub numele de „rău”) și la creșterea nivelului de colesterol HDL (cunoscut sub numele de „bun”). În plus, cercetările au arătat că semințele de chia pot susține o inimă sănătoasă prin reducerea tensiunii arteriale.

Reducerea inflamației

Acizii grași omega-3 din semințele de chia includ acidul alfa-linolenic (ĂLA), despre care cercetările sugerează că oferă beneficii antiinflamatorii. Acizii omega-3 pot ajută la reducerea inflamației din organism, legată de diferite boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer.

Consumul de chia: riscuri asociate

Deși semințele de chia sunt în general sigure pentru majoritatea oamenilor, un mic studiu a constatat că unii oameni pot prezenta reacții alergice, în special dacă au deja o alergie la alte semințe sau nuci.

Deoarece semințele de chia se înmoaie când sunt puse în lichide și formează o substanță asemănătoare gelului, acesta ar putea fi un potențial pericol de sufocare, în special pentru persoanele cu dificultăți de înghițire. Mai mult, conținutul de fibre al semințelor de chia poate provoca simptome digestive precum balonare, gaze sau diaree.

Dacă aveți probleme digestive, ar trebui să fiți conștienți de conținutul ridicat de fibre al semințelor de chia. Pentru cei cu sindrom de colon iritabil (IBS), boală inflamatorie intestinală (IBD) sau alte afecțiuni digestive, fibrele pot agrava simptomele.

Cum să integrezi semințele de chia în dieta zilnică?

Ce se întâmplă în organism dacă mănânci semințe de chia în fiecare zi

  • Adaugă o lingură de semințe de chia în smoothie-ul tău preferat pentru un boost de fibre și proteine
  • Amestecă semințele de chia în iaurt pentru a crea un mic dejun sau o gustare sănătoasă
  • Presară semințele de chia peste salate pentru un plus de textură și nutrienți (o rețetă excelentă, AICI)
  • Folosește pudra de chia ca agent de îngroșare în sosuri sau supe

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”