Cu toate acestea, un consum prea mare de semințe de chia poate să aibă efecte adverse.
Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă, ajutând astfel la prevenirea constipației și la menținerea unui tranzit intestinal regulat. Consumul zilnic de semințe de chia poate îmbunătăți sănătatea digestivă și poate reduce riscul de boli digestive.
Datorită conținutului ridicat de fibre și capacității lor de a absorbi apa, semințele de chia pot contribui la senzația de sățietate pentru o perioada mai lungă de timp. Astfel, pot ajuta la controlul apetitului și la reducerea aportului caloric, ceea ce poate fi benefic pentru cei care doresc să piardă în greutate sau să își mențină greutatea corporală.
Omega-3 din semințele de chia pot ajută la reducerea inflamației, la scăderea nivelului de colesterol LDL (cunoscut sub numele de „rău”) și la creșterea nivelului de colesterol HDL (cunoscut sub numele de „bun”). În plus, cercetările au arătat că semințele de chia pot susține o inimă sănătoasă prin reducerea tensiunii arteriale.
Acizii grași omega-3 din semințele de chia includ acidul alfa-linolenic (ĂLA), despre care cercetările sugerează că oferă beneficii antiinflamatorii. Acizii omega-3 pot ajută la reducerea inflamației din organism, legată de diferite boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer.
Deși semințele de chia sunt în general sigure pentru majoritatea oamenilor, un mic studiu a constatat că unii oameni pot prezenta reacții alergice, în special dacă au deja o alergie la alte semințe sau nuci.
Deoarece semințele de chia se înmoaie când sunt puse în lichide și formează o substanță asemănătoare gelului, acesta ar putea fi un potențial pericol de sufocare, în special pentru persoanele cu dificultăți de înghițire. Mai mult, conținutul de fibre al semințelor de chia poate provoca simptome digestive precum balonare, gaze sau diaree.
Dacă aveți probleme digestive, ar trebui să fiți conștienți de conținutul ridicat de fibre al semințelor de chia. Pentru cei cu sindrom de colon iritabil (IBS), boală inflamatorie intestinală (IBD) sau alte afecțiuni digestive, fibrele pot agrava simptomele.
FOTO: Shutterstock