Când vine vorba despre afecțiunile pielii, căutăm cel mai adesea soluțiile ce se aplică la nivel extern și chiar dacă nu este o decizie eronată, totuși nu este o soluție completă. Tratarea acneei începe în primul rând din interior.
Un procent uriaș dintre adolescenți, indiferent unde trăiesc ei – aproximativ 80% –, suferă de acnee, ceea ce vine la pachet și cu o stare emoțională precară din pricina aspectului fizic neplăcut.
Dar acneea ne poate face să suferim și la vârste adulte, așa numita „acnee a femeii mature” este un diagnostic pe care multe femei îl primesc în cabinetele dermatologilor. Situație care se repliază, de asemenea, și în cazul bărbaților.
Așa cum bine știm deja, acneea se declanșează atunci când glandele sebacee produs sebum în exces, sebum care elimină prin pori celulele moarte; iar o secreție abundentă ajunge să blocheze porii și de aici povestea poate continua la nesfârșit. Bacteriile din piele transformă masa uleioasă în compuși care irită glandele, provocând inflamații la nivelul pielii.
Dacă, pe de o parte, există oameni predispuși genetic la acnee, o mare parte dintre cei care întâmpină această dificultate ce ține atât de sănătate cât și de estetică din cauza intensificării hormonilor sexuali (androgenii), dar și a stresului sau nivelul crescut de poluare.
Unii cercetători au demonstrat că există o corelație și între alimentație și incidența acneei atât la femei, cât și la bărbați, adolescenți sau la vârsta matură.
De exemplu, s-a descoperit că mulți dintre cei care suferă de acnee au în organism un deficit de zinc. Așadar, găsește mai jos o listă cu alimentele pe care trebuie să le mănânci dacă te confrunți cu acnee și pe cele pe care trebuie să le eviți sau chiar să le scoți complet din dieta zilnică.
Printre alimentele care îți pot asigura cantitățile necesare de zinc se numără: crustaceele, nucile, carnea slabă, carnea de pui (fără piele).
Dar și iaurtul și laptele degresat conțin zinc, chiar dacă în cantități mai mici.
Pentru a-ți proteja pielea în fața oricăror afecțiuni posibile consumă ficat și ouă. Ia-ți beta-carotenul pe care organismul îl transformă în Vitamina A din legume verzi precum spanacul, salatele, dar și din legumele și fructele portocalii precum morcovii, caisele, mango.
Descoperă 6 simptome ascunse care pot indica un deficit de vitamina A!
Oamenii de știință au demonstrat de-a lungul timpului că grăsimile polinesaturate combat acneea. Vitaminele din complexul B previn punctele negre și reduc grăsimea din piele. Vitamina E accelerează procesul de vindecare: o regăsești în mod natural în: uleiuri vegetale presate la rece, ouă sau germeni de grâu.
Pe de altă parte, cantități mari de Vitamina B1, B6, B12 se crede că au capacitatea de a declanșa acneea, așa că ai grijă la dozaj în acest caz.
Asigură-te că dieta ta zilnică include fructe și legume proaspete pentru necesarul de Vitamina C. Și cereale integrale pentru Vitamina B și zinc.
Multe studii au confirmat că procentul ridicat de zahăr și grăsimi din alimente precum cartofii prăjiți, junk food, ciocolată sau băuturi acidulate stimulează apariția acneei.
Citește și: Alimentaţia de tip junk food poate afecta rinichii la fel de mult ca diabetul – STUDIU
Vina însă poate fi atribuită și prezenței din abundență a iodului în chipsuri, snack-uri și alimentele procesate.
O alimentație de acest tip, la care se poate adăuga și consumul de alcool este săracă în vitamine și minerale atât de necesare pentru buna funcționare a organismului, și poate mai important decât ce conțin alimentele tocmai enumerate este ceea ce ele nu conțin.
Așadar, fără carbohidrați rafinați (din dulciuri) și fără alimente grase și prăjite.
Și nu uita, asigură-te că mănânci zilnic alimente bogate în zinc pentru sănătatea pielii tale.
Citește și: De ce apare acneea chistică și cum se tratează
Citește și: 5 greșeli de machiaj care îți pot înrăutăți acneea
Citește și: Remedii naturiste și tratamente profesionale pentru petele cauzate de acnee