Ce ulei să folosești la salată pentru a reduce colesterolul

  • Publicat:
Ce ulei să folosești la salată pentru a reduce colesterolul

Pentru a reduce colesterolul, alegerea unui ulei sănătos pentru salată poate face o diferență semnificativă. Cele mai recomandate uleiuri sunt cele bogate în grăsimi nesaturate, care ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și la creșterea colesterolului HDL (colesterolul „bun”). Iată câteva uleiuri care sunt excelente pentru salate și pentru sănătatea inimii.

Cum să alegi uleiul potrivit pentru reducerea colesterolului

Uleiul din semințe de bumbac nu este una dintre cele mai recomandate opțiuni pentru reducerea colesterolului, chiar dacă conține o combinație de grăsimi polinesaturate și mononesaturate. Acesta este, însă, destul de bogat în acizi grași omega-6, care, în cantități mari, pot contribui la un dezechilibru între omega-3 și omega-6 în dietă, iar acest lucru poate duce la inflamații cronice și la creșterea riscului de boli cardiovasculare, dacă nu este echilibrat corespunzător.

În plus, uleiul de semințe de bumbac poate conține grăsimi trans în urma procesării, mai ales în cazul în care este rafinat. Grăsimile trans sunt dăunătoare pentru sănătatea inimii și pot crește colesterolul LDL (colesterolul „rău”) și scădea colesterolul HDL (colesterolul „bun”).

Avantaje și dezavantaje ale uleiului din semințe de bumbac

Avantaje:

  • Conține acizi grași polinesaturați (omega-6), care sunt esențiali în dietă, dar trebuie consumați cu moderație.
  • Are un punct de fum ridicat, ceea ce îl face potrivit pentru gătit la temperaturi înalte (deși nu este recomandat să fie folosit la salate crude, ci mai degrabă în preparate gătite).

Dezavantaje:

  • Raport disproporționat de omega-6 față de omega-3: Consumul excesiv de omega-6 și lipsa unui aport suficient de omega-3 (de exemplu, prin uleiuri de pește, semințe de in sau nuci) poate contribui la creșterea inflamației și poate afecta sănătatea cardiovasculară.
  • Rafinarea: Multe dintre uleiurile de semințe de bumbac disponibile pe piață sunt rafinate, ceea ce înseamnă că au pierdut multe dintre proprietățile benefice. În plus, procesul de rafinare poate duce la formarea de grăsimi trans, care sunt dăunătoare.

Cele mai sănătoase uleiuri pentru salată

Dacă obiectivul tău este să reduce colesterolul și să îți îmbunătățești sănătatea cardiovasculară, ar fi mai indicat să optezi pentru uleiuri care sunt bogate în grăsimi mononesaturate sau omega-3 și care sunt mai puțin procesate. Iată câteva dintre cele mai bune opțiuni:

1. Uleiul de măsline extravirgin

Uleiul de măsline extravirgin este bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți (precum polifenolii), care reduc inflamația și ajută la scăderea colesterolului LDL și la creșterea colesterolului HDL.

Este ideal pentru dressinguri de salată, gătit la temperaturi scăzute sau moderate.

2. Uleiul de avocado

Uleiul de  avocado conține grăsimi mononesaturate care reduc colesterolul LDL și îmbunătățesc sănătatea inimii.

Acesta are un punct de fum mai ridicat, fiind ideal și pentru gătit la temperaturi mai mari, dar și pentru salate.

3. Uleiul de semințe de in

Uleiul de semințe de in onține acizi grași omega-3, care sunt extrem de benefici pentru reducerea inflamației și îmbunătățirea profilului lipidic. Omega-3 ajută la reducerea colesterolului LDL și la protejarea inimii.

Este ideal pentru salate și pentru preparate la rece. Nu este recomandat pentru gătit, deoarece uleiul de semințe de in se descompune la temperaturi ridicate.

4. Uleiul de nucă

Uleiul de nucă este o sursă bună de acizi grași omega-3, care ajută la scăderea colesterolului LDL și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Citește și: 5 uleiuri pe care nu trebuie să le încălzești. Se consumă crude, la salată

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult