Ce ziceţi despre produsele bio? V-au convins ?

Ştiţi raioanele alea minuscule în raport cu cele uriaşe dedicate procesatelor de prin supermarketuri? Şi etichetele verzui timide care invocă natura şi implicit calitatea produselor? Ei bine, este posibil să fiţi deja într-un mic paradis al produselor alimentare organice. Unii le vânează ca pâinea caldă, alţii le ocolesc pentru că nu au bani.
  • Publicat:
Ce ziceţi despre produsele bio? V-au convins ?

Ştiţi raioanele alea minuscule în raport cu cele uriaşe dedicate procesatelor de prin supermarketuri? Şi etichetele verzui timide care invocă natura şi implicit calitatea produselor? Ei bine, este posibil să fiţi deja într-un mic paradis al produselor alimentare organice. Unii le vânează ca pâinea caldă, alţii le ocolesc pentru că nu au bani. Există grupul scepticilor în privinţa hranei organice, dar şi cel al persoanelor care pur şi simplu nu dau doi bani pe hrana sănătoasă. Oare deţine cineva adevărul absolut?

Recunosc, creşte inima în mine de bucurie când descopăr câte un magazinaş nou cu produse organice. Nu că cele deja existente, cel puţin în Bucureşti, nu m-ar satisface cu ofertele lor de paste, uleiuri, pâinici cu cereale, prăjiturele din făină integrală, condimente, ceaiuri, batoane de fructe uscate, muştar, seminţe de tot felul şi lapte vegetal. Dar nu-mi va da pace niciodată bucuria descoperirii măcar a unui brand nou de bunătăţi sau a unui avocado moale şi negru care ascunde sub coajă cel puţin savoarea unui banchet din vremuri străvechi. Brânzeturi, ouă şi dulciuri mai găsesc şi prin magazinele mai mari, la preţuri foarte bune. Somonul sălbatic e rara avis şi trebuie să scoţi din buzunar nişte zeci de lei pentru o feliuţă străvezie.

O dată la câteva luni, mă răsfăţ, deşi dacă stau să analizez cu atenţie etichetele produselor nu pot să nu mă întreb câtă ecologie şi câtă poluare e la mijloc atunci când cumpărăm produse importate. Da, am ajuns la punctul sensibil al multor organice de pe rafturi: SUNT DE PESTE MĂRI ŞI ŢĂRI, aşa că s-a consumat ceva carburant pentru ca eu să ajung să mi le pun în coş. Dar staţi că nu vreau să dau satisfacţie scepticilor care invocă poluarea drept otrava universală, indiferent de etichetă. Nu, vreau doar să spun că orice ar fi, caut şi în gaură de şarpe etichetele care să cuprindă doar ingrediente crescute în copaci sau în pământ. Adică, dacă nu e organic, măcar natural să fie.

Şi da, pledez pentru hrana produsă în zonele rurale, cât mai aproape de locuinţa fiecărui cetăţean: atenţie însă la surse, să fie de încredere, pentru că au fost destule cazuri când omul care vindea la poartă nu avea nici un pom în curte care să justifice comerţul pe marginea drumului. Şi da, pledez în continuare pentru cât mai multe vegetale în dietă, pentru că proteina animală din carne consumă atât de multe resurse pentru a se transforma în friptură.

Oricum, carnea crescută natural are un preţ mare dacă este adusă de departe. Sfatul specialiştilor este să alegeţi totuşi puiul în detrimentul cărnurilor de vită, ocazional vânatul şi peştii mici din conservele în suc propriu. Până la ora asta, studiile n-au atestat sută la sută faptul că hrana organică ar avea mai mulţi nutrienţi decât cea naturală. Dar despre aditivi şi conservanţii artificiali nimeni nu zice de bine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Alimente care afectează starea de spirit
Alimente care afectează starea de spirit