Sunt multe motive pentru care cineva și-ar putea dori să piardă în greutate. Pentru unele persoane, este vorba despre a se simți mai încrezătoare în pielea lor sau când se văd în fotografii. Alții ar putea dori să slăbească pentru a se putea mișca mai ușor fără a simți că li se taie respirația. Multe persoane pot fi motivate știind că diagnosticul de obezitate este asociat cu un risc crescut de afecțiuni medicale, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral, ficat gras și unele forme de cancer.
Dacă vrei să slăbești în beneficiul sănătății tale, poate fi în mod special benefic să te concentrezi pe eliminarea grăsimii viscerale. Nu ai auzit niciodată de ea? Iată ce este acest tip de grăsime, de ce poate fi dăunătoare sănătății și care este cel mai bun regim alimentar pentru a scăpa de ea.
Grăsimea viscerală este acumularea de grăsime în jurul organelor abdomenului și este cunoscută și sub numele de „grăsime toxică”. Aceasta este ascunsă în interiorul corpului în jurul organelor vitale, cum ar fi ficatul și intestinele și este diferită de grăsimea subcutanată, care este cea care se simte moale când apeși burta.
Grăsimea viscerală este mai dăunătoare sănătății decât grăsimea subcutanată, deoarece produce mai multe proteine inflamatorii care afectează țesuturile și organele și îngustează vasele de sânge. Acest lucru este legat de o varietate de probleme de sănătate, inclusiv tensiune arterială crescută, boli de inimă, diabet, Alzheimer și anumite tipuri de cancer.
Grăsimea viscerală este produsă de o dietă bogată în alimente ultra-procesate, zahăr, niveluri de stres care cresc cortizolul – un hormon care contribuie la stocarea de grăsime – și lipsa de exerciții fizice. De obicei, oamenii pot avea o predispoziție genetică să stocheze mai multă grăsime, dar aceste efectele acestor gene sunt declanșate de obiceiurile nesănătoase.
Cea mai ușoară modalitate de a afla câtă grăsime viscerală ai este să îți măsori talia. O circumferință a taliei mai mare de 90 cm la femei și 107 cm la bărbați indică prea multă grăsime viscerală.
Dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală, cel mai bun mod este prin reducerea greutății și menținerea unui stil de viață activ. Practic, trebuie să arzi excesul de calorii și să nu le lași să se acumuleze. Dieta joacă un rol cheie în acest sens, iar cel mai bun regim alimentar pentru pierderea grăsimii viscerale este o dietă pe bază de plante, săracă în carbohidrați și zahăr.
Mai multe studii au descoperit o legătură între adoptarea unei diete pe bază de plante și pierderea grăsimii viscerale. Un motiv pentru acest lucru este că o dietă pe bază de plante este natural bogată în compuși anti-obezitate, inclusiv polifenoli și flavonoizi. De asemenea, este bogată în fibre, iar o dietă bogată în fibre va duce la pierderea în greutate destul de rapid. Fibrele sunt bune pentru că ne hrănesc microbiomul, adică bacteriile bune, ne mențin sătui mai mult timp și previn creșterile de glucoză, ceea ce ajută la reglarea nivelurilor de insulină. Acest lucru este important pentru că insulina este hormonul responsabil de acumularea grăsimii viscerale.
Într-un alt studiu, participanții care au urmat o dietă pe bază de plante au pierdut în medie 19 kilograme în trei luni și 27 de kilograme în șase luni. Un motiv major pentru acest lucru, spun cercetătorii, este că alimentele pe bază de plante au o densitate calorică mai mică și poți consuma porții mai mari din ele cu mai puține calorii. Nu este ușor să pierzi grăsimea viscerală, dar merită efortul. Și adoptarea unei diete pe bază de plante te va ajuta mult în acest sens.
Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9493195/#
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10253086/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7444011/
Foto: Shutterstock