Ei bine, specialiştii ne garantează că putem consuma liniştite aceste grăsimi pentru că sunt sănătoase şi, mai mult decât atât, stimulează arderile calorice! Mai bine de 75% din caloriile furnizate de avocado provin din grăsimi mononesaturate, esenţiale bunei funcţionări a organismului şi care nu prezintă nici un pericol pentru siluetă.
Acestea ţin sub control colesterolul – substanţă ce favorizează depunerile de grăsime pe abdomen, cresc uşor nivelul testosteronului din organism, ceea ce înseamnă că prin consumul regulat de avocado ne putem stimula dezvoltarea musculaturii şi, în plus, facilitează absorbţia vitaminelor în organism, conferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, asigură frumuseţea pielii şi a părului!
Ba mai mult decât atât, pentru că grăsimile se digeră mai lent decât carbohidraţii, ne vom menţine sătule o perioadă mai lungă de timp, nemaifiind tentate de gustări între mese.
Un fruct de avocado conţine circa 4 grame de proteine, 16 grame de carbohidraţi, 8-10 grame de fibre, 30 grame de grăsime, magneziu şi potasiu. De altfel, un avocado are cu circa 180 mg mai mult potasiu decât o banană. Potasiul şi magneziul sunt 2 electroliţi care de obicei se pierd din organism în timpul antrenamentului fizic intens, prin urmare avocado nu este doar o sursă excelentă de grăsime sănătoasă, ci şi o sursă importantă de nutrienţi esenţiali.
După ce am lămurit natura grăsimilor pe care le asigură cremosul fruct, e timpul să mai examinăm una dintre substanţele pe care le conţine:
L-carnitina. Acesta este un aminoacid ce se găseşte, de obicei, la nivelul ficatului şi care stimulează metabolismul, arderile calorice şi eliminarea surplusului de grăsime.
În plus, are efecte energizante, diminuând oboseala musculară, şi ajutându-ne să rezistăm mai mult în timpul antrenamentelor fizice. Nici colesterolul nu este ocolit de acţiunea acestei substanţe care, potrivit experţilor, reduce nivelul celui rău, crescându-l în acelaşi timp pe al celui benefic. În felul acesta, nu doar talia are de câştigat, dar şi întreg sistemul cardiovascular care este astfel protejat.
De altfel, există o mulţime de suplimente pentru slăbit pe bază de L-carnitină, însă, desigur, oricând este de preferat ca substanţa să provină dintr-o alimentaţie naturală, şi nu din formule sintetice. Mai reţineţi ca bonus că L-carnitina are şi efecte afrodisiace J.
Dietele pot fi uneori restrictive, provocând carenţe de vitamine şi minerale atunci cînd meniul zilnic nu este foarte bine alcătuit. Potrivit unui studiu efectuat la Ohio State University din Statele Unite, avocado asigură consumatorului aproape toate elementele nutritive necesare. Ba mai mult decât atât, adăugat la salate, favorizează o mai bună absorbţie a unor vitamine care se găsesc în verdeţuri, legume, unele fructe.
De exemplu, carotenoizii care sunt antioxidanţi foarte puternici, asociaţi cu un risc redus de cancer, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni, se absorb mult mai bine în organism, în prezenţa unei grăsimi. Folosiţi felii de avocado la salate, în omletă, la sanviciuri şi chiar sub formă de pastă, în loc de maioneză la diverse preparate.
Una dintre cele mai gustoase mâncăruri pe bază de avocado este celebrul sos mexican Guacamole care se obţine din 2 fructe bine coapte, o jumătate de ceapă tăiată mărunt, 1-2 ardei iuţi tocaţi mărunt, 2 linguriţe de coriandru tocat foarte fin, o linguriţă suc de lămâie, ½ linguriţă sare grunjoasă, piper după gust, ½ roşie curăţată de pieliţă, seminţe şi pulpă, tăiată cubuleţe.
Avocado se curăţă de coajă, se elimină sămânţa şi se zdrobeşte cu furculiţa, fără a omogeniza prea tare compoziţia întrucât la final sosul trebuie să rămână mai consistent, cu bucăţele de fruct. Apoi se amestecă toate ingredientele şi se consumă de preferinţă proaspăt. Varianta simplă de sos Guacamole presupune doar zdrobirea fructelor şi amestecarea lor cu sare după gust.
Pentru un plus de diversitate, puteţi adăuga la varianta simplă de sos puţină brânzică de casă ori smântână.
Spre deosebire de fructele tradiţionale care se culeg după coacere, avocado se coace după ce a fost cules. Din acest motiv este important să ştim cum să îl alegem din rafturile supermarketurilor. Testaţi-i consistenţa cu degetul, dacă este moale atunci când îl apăsaţi uşor înseamnă că este copt şi îl puteţi consuma.
Din acest moment, îl puteţi păstra în frigider în jur de 4-5 zile. Dacă este tare atunci când îl apăsaţi, înseamnă că este crud încă. În acest caz, nu este bun pentru consum, dar îl puteţi cumpăra şi grăbi procesul de coacere punându-l într-o pungă de hârtie, la temperatura camerei, preţ de câteva zile. Dacă la apăsare fructul pare a fi foarte moale, este deja trecut şi nu se mai recomandă a fi consumat.