Cea mai sănătoasă ciocolată din lume. Nu conține zahăr adăugat și nici lapte

Există un tip de ciocolată care are destul de multe beneficii și este considerată sănătoasă datorită profilului nutrițional.
  • Publicat:
Cea mai sănătoasă ciocolată din lume. Nu conține zahăr adăugat și nici lapte
Cea mai sănătoasă ciocolată din lume. Nu conține zahăr adăugat și nici lapte

Ciocolata nu este considerată de obicei sănătoasă din cauza conținutului ridicat de zahăr și a numărului scăzut de nutrienți, dar există un tip de ciocolată care are destul de multe beneficii. Este un fapt cunoscut că ciocolata neagră, care conține un procentaj mare de solide din cacao și puțin sau deloc lapte, este mai sănătoasă decât ciocolata cu lapte sau cea albă. Potrivit experților în nutriție, acest lucru se datorează beneficiilor pentru sănătate ale boabelor de cacao. Acestea conțin numeroși fitochimici care s-au dovedit a avea proprietăți antiinflamatoare, anticancerigene și antihipertensive.

De asemenea, ciocolata neagră are o cantitate mai mare de flavonoide, un compus natural cu multe beneficii pentru sănătate. Din acest motiv, experții recomandă de obicei să consumați ciocolată cu un conținut de cacao de peste 70% dacă sunteți în căutarea unei alternative mai sănătoase.

Dacă alegeți un conținut foarte ridicat de cacao, este mai puțin probabil să consumați ceva nesănătos. Alegeți ceva cu un număr minim de ingrediente pe etichetă, și atunci veți ști că primiți un produs natural cu foarte puține adaosuri.

Practic, cu cât conține mai multă cacao, cu atât este mai sănătoasă!

Ciocolata neagră 100%: beneficii pentru sănătate

Ciocolata neagră este bogată în minerale precum fier, magneziu și zinc. Poate avea diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației și scăderea riscului de boli cardiovasculare. Procentajul de cacao menționat pe ambalajul ciocolatei indică procentajul tuturor ingredientelor provenite din planta de cacao. Aceasta înseamnă că un produs cu un procent mai mare de cacao poate avea o cantitate mai mare de nutrienți benefici.

Aceste compuși benefici pot include:

  • flavanoli
  • polifenoli
  • teobromină

Este important de menționat că, în timpul procesului de prelucrare, cacao pierde o parte dintre compușii săi polifenolici. Prelucrarea adaugă, de asemenea, zahăr, lapte și unt de cacao, o formă procesată a boabelor de cacao.

Cacao a fost asociată cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

  • reducerea radicalilor liberi
  • îmbunătățirea fluxului sanguin
  • scăderea tensiunii arteriale
  • reducerea colesterolului „rău”
  • reducerea inflamației
  • reducerea rezistenței la insulină
  • îmbunătățirea capacității creierului de a crea noi conexiuni neuronale
  • creșterea diversității microbiomului

Antioxidanți

Potrivit unui articol publicat în Medical News Today, ciocolata neagră conține mai mulți compuși cu proprietăți antioxidante, cum ar fi flavanolii și polifenolii. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi și previn stresul oxidativ. Stresul oxidativ contribuie la procesul natural de îmbătrânire și poate duce la dezvoltarea unor boli precum:

  • boli cardiovasculare
  • diabet
  • boala Parkinson
  • boala Alzheimer
  • cancer
  • boli oculare

Risc cardiovascular

Consumul regulat de ciocolată neagră poate reduce riscul de boli cardiovasculare prin îmbunătățirea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului.

  • Tensiune arterială: Flavanolii stimulează producția de oxid nitric, care dilată vasele de sânge, îmbunătățind fluxul sangvin și reducând tensiunea arterială.
  • Colesterol: Compușii precum polifenolii și teobromina pot reduce LDL (colesterolul „rău”) și crește HDL (colesterolul „bun”).

Inflamația

Compușii antiinflamatori din ciocolata neagră pot reduce inflamația cronică, asociată cu afecțiuni precum diabetul de tip 2, artrita și anumite tipuri de cancer.

Citește și: Ciocolata neagră aduce o veste dulce: previne ficatul gras! Câte grame sunt recomandate zilnic

Rezistența la insulină

Consumul regulat de ciocolată neagră poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate scădea nivelul de glucoză din sânge.

Funcția cerebrală

Flavanolii din ciocolata neagră pot îmbunătăți neuroplasticitatea și pot preveni afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și Parkinson.

Diversitatea microbiomului

Ciocolata neagră poate avea un impact pozitiv asupra diversității microbiomului intestinal, ceea ce poate influența și starea de spirit prin conexiunea intestin-creier.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult