Cea mai tare dietă de primăvară. Ce alimente trebuie să mănânci la micul-dejun, prânz și cină

  • Publicat:
Cea mai tare dietă de primăvară. Ce alimente trebuie să mănânci la micul-dejun, prânz și cină

A venit primăvara și piețele sunt pline de salate, ceapă și usturoi verde, ridichi și verdețuri de toate felurile. Și cum se știe că acestea sunt o sursă bună de nutrienți și fitonutrienți, este cel mai potrivit moment să profiți și să le ai în fiecare zi pe masă. 

Beneficiile lor sunt nenumărate: de la pierderea în greutate, la întărirea sistemului imunitar, plus că verdețurile ne protejează împotriva radicalilor liberi și prin conținutul mare de fibre ne ajută la reglarea digestiei și la menținerea sănătății intestinelor. 

Mizează pe verde

Frunzele de sfeclă, de spanac și salata verde, dar și pătrunjelul și mărarul sunt o sursă importantă de precursori ai oxidului nitric. Pentru creier, oxidul nitric acționează ca un mesager chimic care induce starea de bine, în timp ce la nivel arterial, ajută la relaxarea pereților vasculari cu îmbunătățirea circulației, inclusiv la nivelul pielii. Sinteza de oxid nitric scade după vârsta de 40 de ani, motiv pentru care este foarte important să ne luăm precursorii din surse naturale precum vegetale de sezon, care au crescut la soare și nu din cărnuri procesate.

La fiecare masă, încearcă să integrezi cât mai multe legume verzi și redu treptat cantitatea de carne, de pâine, de lactate și de zahăr, toate fiind dificil de digerat. Alege cereale precum quinoa, mei și orz și adaugă din belșug în mâncare condimente precum piper negru, turmeric, ghimbir, usturoi, cumin și semințe de muștar. Mergi zilnic la piață și cumpără-ți ingrediente din care să faci salate: fiecare farfurie ar trebui să conțină culoarea verde.

Ce alimente trebuie să mănânci la micul-dejun, prânz și cină în această primăvară

Alege salatele în această primăvară. Studiile arată ca o salată mare, săracă în calorii, mâncată la primul fel, ajută la instalarea senzației de sațietate și vom limita cantitatea de alimente de la felul următor. Prepară la fiecare masă câte o salata generoasă din lăptuci sau salata iceberg, salată romană, morcovi, roșii, țelină apio, castraveți, mozzarella și un dressing light. 

Îți mai dam și idei de alte combinații de alimente care te vor ajuta să ai o dietă ideală în această perioadă. 

Idei de combinații de alimente pentru  mic-dejun

  • 2 ouă fierte sau omletă, 200 g de fructe
  • 125 g iaurt slab, 28 g nuci, un măr sau o pară
  • smoothie din 200 ml lapte degresat sau de soia, o banană, 2 mâini de fructe de pădure, 15 nuci
  • o felie de pâine de secară cu un sfert de avocado, felii de roșie
  • 200 g fasole cu ciuperci la grătar și roșii

Idei de combinații de alimente pentru prânz

  • supă cremă de anghinare cu iaurt, alături de legume crude și o felie de lipie
  • salată de sfeclă roșie, anghinare, roșii cherry, castravete și ceapă verde cu 100 g ton sau pui
  • jumătate de avocado cu 150 g pui, salată de roșii, castraveți; 
  • 150 g humus cu morcovi și broccoli crud
  • supă de broccoli sau de conopidă cu salată verde, castraveți, anghinare

Idei de combinații de alimente pentru cină

  • 125 g file de pește cu legume la grătar (ardei gras, vinete, dovlecel etc), amestecate cu măsline
  • salată de rucola, sfeclă roșie, roșii cherry cu linte fiartă și 2 felii de bacon fript
  • 100 g piept de pui la grătar cu un sos din avocado, roșii, ceapă roșie și salată verde
  • 100 g pui, creveți sau vită cu legume și nuci caju.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News