Ceapa roşie combate inflamaţia, diabetul şi bolile de inimă

Ceapa este una dintre cele mai populare legume din întreaga lume. E preferata românilor la ciorba de fasole şi a grecilor la celebra lor salată. Mai nou, a intrat şi pe lista preferinţelor medicilor, după ce i s-au descoperit eficienţa în lupta cu diferite afecţiuni.
  • Publicat:
Ceapa roşie combate inflamaţia, diabetul şi bolile de inimă

Ceapa este una dintre cele mai populare legume din întreaga lume. E preferata românilor la ciorba de fasole şi a grecilor la celebra lor salată. Mai nou, a intrat şi pe lista preferinţelor medicilor, după ce i s-au descoperit eficienţa în lupta cu diferite afecţiuni.

Prin copmaraţie cu ceapa albă, ceapa roşie este mai dulce, mai puţin usturătoare şi, mai important, conţine de două ori mai mulţi antioxidanţi, fapt ce o transformă într-o componentă importantă în lupta pentru o sănătate de fier.

Gustul pe care îl are este dat de sulfide, care odată ingerate, produc la rândul lor, în organism, cisteine, nişte substanţe cu rol important în slăbire şi detoxifiere. Cercetări recente arată că aceşti compuşi de sulf au au o mare capacitate de a fluidifica sângele, prevenind formarea trombilor şi, în plus, reduc nivelul colesterolului rău şi a trigliceridelor.

De asemenea, s-a demonstrat că introdusă frecvent în alimentaţie, ceapa roşie influenţează şi funcţionarea celulelor, întărindu-le şi ajutându-le să profite la maximum de oxigenul primit.

Antioxidanţi

Ceapa roşie este o sursă veritabilă de flavonide şi polifenoli, antioxidanţi care previn degradarea  celulară, combat formarea tumorilor şi reduc dramatic procesele inflamatorii.

Potrivit cercetărilor, o porţie bună de ceapă roşie, adăugată zilnic în meniu, este mult mai eficientă pentru săntate decât orice supliment alimentar pe bază de antioxidanţi. Asta deoarece organismul recunoaşte mai uşor nutrienţii atunci când provind din surse naturale decât atunci când vorbim despre produşi de sinteză.

Crom

Persoanele care consumă alimente procesate în cantitate mare s-a dovedit că au deficienţă de crom, ceea ce facilitează instalarea bolilor cardiovasculare şi a diabetului. Ei bine, ceapa roşie este şi în acest caz soluţia salvatoare, întrucât este o sursă fantastică de crom: scade nivelul zaharurilor din sânge şi sporeşte sensibilitatea la insulină.

Unde se ascund vitaminele

Ştim cu toţii că ceapa se decojeşte şi se consumă doar interiorul, foile cărnoase. Ei bine, majoritatea vitaminelor se găsesc în primele foi, acelea pe care le aruncăm. Pentru a profita la maximum de beneficiile cepei roşii, nu aruncaţi nimic, puteţi utiliza foile exterioare pentru ceaiuri, de exemplu.

Prin prepararea la temperaturi inalte, ceapa îşi pierde o parte dintre antioxidanţi. Antocianinele se pierd în proporţie de 50%, însă quercitina (pigmentul care îi dă culoarea) se menţine.

Potrivit studiilor, 4 – 7 porţii de ceapă roşie pe săptămână (totalul echivalează cu 2- 3 cepe) reduc semnificativ riscul de cancer colorectal, oral, ovarian, de laringe şi de de esofag.

Cum se păstrează ceapa roşie

Ceapa roşie se ţine în locuri răcoroase, uscate, bine aerisite. Nu o păstraţi în frigider sau pungi de plastic, pentru că în ambele cazuri se deteriorează mai repede. Odată ce aţi curăţat sau tocat ceapa, consumaţi-o, altfel îşi pierde calităţile, devenind toxică. Nu consumaţi ceapă ce prezintă zone putrezite, pete sau mucegai.

Citeşte şi: Ceapa din Pericei, vedeta prin lume

Sursa: Naturalnews.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult