Cel mai bun regim alimentar pentru boala celiacă. Exemple de meniuri fără gluten

Un regim alimentar pentru boala celiacă implică excluderea alimentelor care conțin gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, orz, secară etc.
Cel mai bun regim alimentar pentru boala celiacă. Exemple de meniuri fără gluten
Foto: Shutterstock

Persoanele care trebuie să evite glutenul sunt cele care suferă de boală celiacă, intoleranță la gluten, alergie la gluten sau pur și simplu au o sensibilitate la anumite cereale. Cea mai răspândită problemă de sănătate legată de gluten este boala celiacă și afectează 1% din populație.

Este o afecțiune autoimună, cronică, care apare la persoanele predispuse genetic la care ingestia de gluten duce la distrugerea mucoasei intestinului subțire. Această afecțiune medicală poate apărea la orice vârstă, după ce pacientul începe să mănânce alimente care conțin gluten.

Despre simptome, factori de risc, analize indicate și regim alimentar pentru boala celiacă ne vorbește în continuare Dr. Oana Bogdana Greblă, Nutriționist-Dietetician.

Ce simptome dă boala celiacă la copii și la adulți

În cazul copiilor, boala celiacă poate da următoarele simptome:

  • apatie
  • anorexie
  • anemie
  • tegumente palide
  • creșterea în volum a abdomenului
  • scaune dese
  • scăderea tonusului muscular

Citește și: Boala de reflux gastroesofagian: regim alimentar și remedii naturiste pentru calmarea simptomelor

În cazul adulților, cele mai comune simptome sunt:

Care sunt factorii de risc în boala celiacă

Boala celiacă tinde să fie mai frecventă la persoanele care au:

Citește și: Dieta vegetariană: exemplu de meniu pentru o zi și beneficii pentru sănătate

Boala celiacă: analize care stabilesc diagnosticul

Diagnosticul de boală celiacă îl va stabili medicul în urma unui set complex de analize medicale.

Cea mai utilizată analiză pentru depistarea bolii celiace în urma anamnezei este determinarea anticorpilor anti-transglutamină tisulară și a anticorpilor anti-endormisium IgA.

Apoi testările genetice pentru antigenele leucocitelor umane (HLA-DQ2 și HLA-DQ8) pot fi utilizate pentru a exclude sau a confirma boala celiacă.

De asemenea, pacientul poate face o endoscopie digestivă superioară cu biopsii multiple. Biopsiile presupun examinarea unor fragmente de țesut sau celule și au rolul de a ajuta medicul în punerea unui diagnostic corect.

Este important de precizat faptul că în timpul investigațiilor pacientul nu trebuie să excludă glutenul din dieta sa zilnică, deoarece testele efectuate analizează modul în care organismul răspunde la interacțiunea cu proteina specifică din gluten, așa că dacă persoana suspectă renunță la gluten acuratețea rezultatelor ar putea să scadă.

Citește și: Tratament naturist pentru diabet zaharat. Ce alimente și plante medicinale ajută la reglarea glicemiei și colesterolului din sânge

Regim alimentar pentru boala celiacă. Alimente recomandate și de evitat

Regimul alimentar joacă un rol foarte important în tratamentul bolii celiace, deoarece prin eliminarea glutenului din dietă se va reduce inflamația de la nivelul intestinului subțire, iar în timp pacientul se poate vindeca.

Studiile arată că vindecarea se produce mai repede în cazul copiilor în comparație cu adulții. De exemplu, copiii se pot vindeca într-o perioadă de 4-7 luni, pe când vindecarea adulților se poate extinde pe durata câtorva ani.

Surse ascunse de gluten

Glutenul poate fi ascuns în multe produse, inclusiv în sosuri, mezeluri, medicamente sau produse nealimentare, cum ar fi:

Alimente de evitat în boala celiacă

Principalele surse de gluten sunt:

  1. pâinea care este făcută din făină de grâu
  2. pastele
  3. cerealele – dacă nu este specificat pe ambalaj că sunt fără gluten
  4. produsele de patiserie – fursecuri, prăjituri, brioșe, pizza etc.
  5. sosurile – sos teriyaki, sos de soia, sosurile pe bază de maioneză
  6. gustări – chipsuri, bomboane, popcorn cu arome, biscuiți, covrigei
  7. băuturi – bere, băuturi aromate, cocktailuri

Alimente recomandate în boala celiacă

  1. ouă – toate tipurile de ouă sunt fără gluten
  2. fructe și legume proaspete
  3. lactate – produsele lactate simple: lapte, iaurt și brânzeturi
  4. leguminoase – linte, mazăre, fasole boabe, soia
  5. cereale – quinoa, orez, hrișcă, tapioca, mei, porumb
  6. ierburi și condimente pe care să fie specificat „fără gluten”
  7. nuci și semințe
  8. carne

Exemple de meniuri în boala celiacă

Ziua 1

  • Mic dejun: 200 g budincă de mei cu piure de fructe
  • Gustare: 30 g nuci
  • Prânz: 200 g mâncare de linte cu 200 g orez + salată verde
  • Gustare: un fruct
  • Cină: 400 g salată orientală de cartofi

Ziua 2

  • Mic dejun: 200 g omletă + roșii + o felie de pâine fără gluten
  • Gustare: un iaurt 2% grăsime + 30 g nuci
  • Prânz: 200 g pește + 300 g fasole verde + o felie de pâine fără gluten
  • Gustare: un fruct
  • Cină: 300 g paste din făină de năut cu sos de roșii și legume

Ziua 3

  • Mic dejun: 100 g brânză de vaci + legume crude + o felie de pâine fără gluten
  • Gustare: o banană + 20 g nuci
  • Prânz: 400 g tocăniță de ciuperci + salată de legume + o felie de pâine fără gluten
  • Gustare: 200 g budincă de tapioca
  • Cină: 300 g mâncare de mazăre + castraveți murați

Citește și: Tratament naturist pentru boli cardiovasculare. 5 plante care reduc tensiunea, reglează colesterolul și îmbunătățesc circulația sângelui la inimă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Oana Bogdana Greblă - Nutriționist-Dietetician
Dr. Oana Bogdana Greblă este pregătită să te asculte fără să te judece, să îți ofere o opinie obiectivă cu privire la situația ta, să te ajute să-ți descoperi potențialul maxim, să ai un stil de viață mai sănătos și să slăbești corect fără suplimente alimentare, fără înfometare ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult