Cel mai bun ulei pentru prăjit. E ieftin, fără gust și cu un punct de ardere mare

Ne-am gândit să pregătim pentru voi un material în care să vă explicăm care este cel mai bun ulei pentru prăjit.
  • Publicat:
Cel mai bun ulei pentru prăjit. E ieftin, fără gust și cu un punct de ardere mare
Cel mai bun ulei pentru prăjit. E ieftin, fără gust și cu un punct de ardere mare

Trebuie să recunoaștem că oricât de mult am încerca să mâncăm sănătos și să stăm la distanță de toate tentațiile nesănătoase sunt momente în care poftim la ceva prăjit. Și, pentru că cel mai bine este ca preparatele prăjite să fie pregătite acasă pentru că în felul acesta știm exact că este totul proaspăt și avem control complet asupra calității mâncării. Astfel, ne-am gândit să pregătim pentru voi un material în care să vă explicăm care este cel mai bun ulei pentru prăjit.

Dacă vreți răspunsul scurt: uleiul vegetal este cel mai bun ulei pentru prăjit. Este ieftin, ușor de găsit în orice magazin, are un gust neutru și un punct de ardere ridicat.

Ce este punctul de ardere?

Punctul de ardere se referă la rezistența unui ulei la căldură. Cu alte cuvinte, punctul de ardere este temperatura la care un ulei începe să fumege, adică să ardă. Cu siguranță vrei să eviți asta:

Gătirea unui ulei peste punctul său de ardere nu numai că îl va face să aibă un gust amar și rânced, dar va începe și să se descompună, pierzând substanțe nutritive și emițând fum (un cancerigen).

Uleiul vegetal are un punct de ardere de aproximativ 221°C-comparativ cu 175°C pentru uleiul de măsline extra-virgin- făcându-l ideal pentru majoritatea lucrurilor pe care le-ai prăji acasă.

Uleiul vegetal, cel mai bun ulei pentru prăjire profundă

Așa cum am spus, uleiul vegetal este cel mai bun pentru prăjire, și deși, da, tehnic orice ulei derivat dintr-o plantă poate fi numit ulei „vegetal”, ne referim la uleiul vegetal care are acest nume pe sticlă. (De obicei este o combinație de câteva uleiuri vegetale rafinate.)

  • Are un gust neutru. Spre deosebire de uleiul de măsline, care este apreciat pentru gustul său distinct și variat, uleiul vegetal nu are absolut niciun gust și asta e un lucru bun. De obicei nu prăjești profund pentru a da un anumit gust acelui pui. Vrei doar să-l gătești și să devină crocant.
  • Are un punct de ardere adecvat. Uleiul vegetal are un punct de ardere de aproximativ 200°C până la 221°C, făcându-l ideal pentru majoritatea lucrurilor pe care le-ai prăji acasă.
  • Este accesibil și convenabil. Acest punct nu necesită multă explicație. Prăjirea profundă necesită mult ulei. Nu ai vrea să folosești întreaga sticlă de ulei de măsline presat la rece pe care ai cumpărat-o în Italia pentru o singură porție de pulpe de pui. Chiar și uleiul de rapiță și de arahide sunt scumpe atunci când le cumperi în cantități mari.

Uleiul de arahide se laudă cu un punct de ardere ridicat și gust neutru, dar este destul de scump să-l cumperi în cantitățile mari necesare pentru prăjire profundă.

Uleiul de rapiță, un alt așa-numit ulei vegetal, este fără gust ca uleiul de arahide și uleiul vegetal, dar miroase oribil atunci când este reîncălzit.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”