Știai că unele alimente te pot ajuta să îți întăresti sistemul imunitar în mod natural și să te menții sănătos? Aceste 10 alimente comune sunt în fruntea listei, iar 8 dintre ele pot fi consumate și acum, în post.
Ieftine, gustoase și ușor de preparat, ciupercile pot fi gătite în fel și chip și înlocuiesc cu succes preparatele din carne după care duci dorul în post. Au un procent ridicat de proteine, fibre, fier, calciu și îți dau senzația de sățietate, astfel că te ajută să și slăbești în post, dacă este nevoie.
Cartofii dulci și alte alimente portocalii precum morcovii, dovleceii și dovleacul conțin beta-carotenul antioxidant, o formă de vitamina A care este esențială pentru a vă menține pielea puternică și capabilă să lupte împotriva bacteriilor și virușilor.
Citește și: Cartofii dulci, ideali pentru diabetici. Ce beneficii au pentru sănătate
Migdalele sunt o sursă excelentă de vitamina E, un alt antioxidant responsabil cu susținerea sistemului imunitar.
Iaurtul conține culturi vii și active numite probiotice. Acestea pot ajută la stimularea sistemului imunitar și la menținerea intestinului și a tractului intestinal sănătos și fără bacterii care cauzează boli.
Legumele cu frunze verzi precum spanacul și varza kale sunt bogate într-o serie întreagă de nutrienți, inclusiv fibre, antioxidanți și acid folic, care este deosebit de important pentru funcția imunitară, conform unui studiu din The Journal of Immunology.
Ceaiul verde și cel negru conțin polifenoli și flavonoide, care sunt antioxidanți care sprijină combaterea bolilor. În plus, sunt bogate în L-teanina, un aminoacid responsabil pentru stimularea sistemului imunitar.
Varza este o sursă de glutamină, un aminoacid cu multiple funcții în organism. Aceasta poate susține sistemul imunitar, sistemul digestiv și poate ajuta la dezvoltarea musculară și la întărirea performanței sportive, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients.
Usturoiul conține alicină, un ingredientul activ care combate infecțiile și bacteriile cu proprietățile sale antibacteriene și antifungice.
Citește și: Usturoiul face minuni pentru imunitate şi creier
Aceste două cereale conțin beta-glucan, un tip de fibră cu capacități antimicrobiene și antioxidante despre care s-a descoperit că stimulează sistemul imunitar. Potrivit unui studiu publicat în Physiology & Behavior, beta-glucanul poate ajută la amorsarea sistemului imunitar și la susținerea rezistenței împotriva agenților patogeni invadatori.
Seleniul, care este deosebit de bogat în crustacee, cum ar fi stridiile, homarii, crabii și scoicile, ajută celulele albe din sânge să producă citokine-proteine care ajută la eliminarea virusurilor gripale din organism. În plus, somonul, macroul și heringul sunt bogate în grăsimi omega-3, care reduc inflamația și cresc fluxul de aer, protejând plămânii de răceli și infecții respiratorii.
FOTO: Shutterstock | SURSA: NY POST