Cele 5 legume pe care trebuie să le mănânci în luna noiembrie

  • Publicat:

Toamna ne oferă cele mai multe fructe și legume din întreg anul. Iată care sunt cele mai apreciate legume de toamnă și cele pe care este bine să le consumăm în acest sezon pentru a ne bucura din plin de beneficiile pe care ele le au pentru sănătatea noastră.

5 alimente pe care le poți consuma în luna noiembrie pentru o sănătate de fier

Prazul

Prazul este bogat în antioxidanți,  în special polifenoli. Antioxidanții combat stresul oxidativ, cunoscut pentru că afectează celulele și contribuie la apariția de boli grave, precum diabet, cancer sau boli de inima.

Prazul fiert este extrem de gustos cu ouă, iar într-o seară rece de noiembrie, supă de praz cu cartofi va fi extraordinară. Să nu uităm că există şi ciorbă de praz sau mâncare de praz – două preparate delicioase care îţi vor aminti cu siguranţă de deliciile copilăriei.

Morcovii

Morcovii sunt leguma rădăcinoasă a sezonului. Fă-ţi stocul de morcovi şi umple-ţi cămara cu legume precum păstârnac, napi şi ţelină.

Morcovii merg de minune cu un sos picant din ardei iute roşu, paprika şi ulei de măsline, păstârnacul se potriveşte cu mierea şi cu nucile româneşți, iar ţelina este deosebit de bună când este combinată cu cimbru, alune de pădure, chimen şi coriandru.

Citește și: 10 alimente care te ajută să-ți scazi colesterolul

Varza

Fie că este vorba despre cea albă, încă proaspătă, fie că este vorba despre cea roșie sau despre varză de Bruxelles, varza reprezintă o sursă excelentă de minerale și vitamine, are fibre și antioxidanți.

Aceasta poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât și gătită, fără că ea să își piardă calitățile nutritive. Conține multe fibre, drept urmare previne apariția constipației și promovează un tranzit intestinal sănătos.

Sfecla roșie

Consumul de sfeclă roșie poate scădea riscul de cancer datorită conținutului de betacianină, compus care dă culoare intensă sfeclei și care este implicat în reducerea tumorilor.

Sfecla poate fi consumată ca atare, în salate, dar și în supe, în preparate gătite la cuptor ori murată sau, de ce nu, chiar în deserturi.

Hreanul

Hreanul este considerat antibiotic natural. Rădăcina sa are proprietăți antiinflamatoare și afrodisiace.  În cantități mici, hrenul se recomandă și pentru stimularea apetitului. Rădăcina de hrean conține vitamina C și minerale precum fier, potasiu, calciu și magneziu.

Tăiat fâșii lunguiete, hreanul se folosește la prepararea castraveților murați, deoarece, alături de usturoi, are rol de conservant natural. Hreanul ras, curățat în prealabil de coajă, poate fi adăugat la salate pentru un gust puțin picant sau poate fi folosit ca dressing în amestec cu smântână sau maioneză. De asemenea, datorită aromelor sale volatile, hreanul este utilizat și la mâncărurile calde, la care este adăugat înainte de servire.

Citește și: Fructe care previn apariția cancerului. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult