Cele mai bune alimente cu vitamina B12 pentru vegetarieni și vegani

  • Publicat:
Cele mai bune alimente cu vitamina B12 pentru vegetarieni și vegani
Fulgii de drojdie conțin vitamina B12. Fotografie cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Vitamina B12 joacă un rol foarte important în organism. Deși este numită „vitamina memoriei”, deoarece protejează sistemul nervos, ajută la buna funcționare a nervilor și sprijină memoria, vitamina B12 este implicată și în formarea de celule sanguine, în special de globule roșii, joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului cardiovascular și are un impact semnificativ asupra sistemului imunitar.

Citește și: 25 de semne care dau de gol carența de vitamina B12

Doza zilnică recomandată de vitamina B12

Doza zilnică recomandată de vitamina B12 variază în funcție de vârstă, astfel:

  • Bebeluși cu vârsta mai mică de 6 luni: 0,4 mcg pe zi
  • Sugari între 7 și 12 luni: 0,5 mcg pe zi
  • Copii între 1 și 3 ani: 0,9 mcg pe zi
  • Copii între 4 și 8 ani: 1,2 mcg pe zi
  • Copii între 9 și 13 ani: 1,8 mcg pe zi
  • Adulți și adolescenți: 2,4 mcg pe zi
  • Gravide: 2,6 mcg, femei care alăptează: 2,8 mcg pe zi

Alimente cu vitamina B12 pentru vegetarieni

Cele mai bune surse alimentare de vitamina B12 sunt carnea, peștele, lactatele și ouăle. Însă și persoanele vegetariene sau vegane își pot lua doza necesară de vitamina B12 din anumite alimente.

Potrivit medicalnestoday.com, în lista de alimente cu vitamina B12 pe care le poate consuma o persoană care urmează dieta vegetariană se regăsesc:

  • iaurt (220 de grame de iaurt = 1,1 mcg vitamina B12)
  • lapte cu conținut redus de grăsime 1,5% ( 240 ml lapte = 1,2 mcg vitamina B12)
  • lapte vegetal fortificat
  • brânză (30 grame brânză = 0,95 mcg vitamina B12)
  • ouă (1 ou = 0,6 mcg vitamina B12)
  • cereale fortificate
  • fulgi de drojdie
  • alge marine

Alimente cu vitamina B12 pentru vegani

Având în vedere că persoanele vegane nu consumă deloc produse de origine animală, sursele de vitamina B12 sunt mult mai puține și cuprind, în mare parte, alimente fortificate cu vitamina B12. Exemple de astfel de alimente fortificate sunt:

  • cerealele
  • laptele vegetal
  • băuturi (apă, sucuri fortificate)
  • fulgi de drojdie
  • carne vegetală (din soia, cartofi, ciuperci, mazăre etc.)

Citiți cu atenție eticheta unor astfel de produse și asigurați-vă că sunt fortificate cu vitamina B12. Iar dacă există deja o carență, cel mai indicat este să suplimentați cu capsule sau injecții cu vitamina B12.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”