Cele mai bune alimente pentru micul dejun pentru elevi. Alimentele care îmbunătățesc performanța școlară

Micul dejun este esențial pentru ca micuții să rămână energici și atenți pe parcursul unei zilei școlare. Ce ar trebui să conțină prima masă a zilei?
  • Publicat:
Cele mai bune alimente pentru micul dejun pentru elevi. Alimentele care îmbunătățesc performanța școlară

Intrând într-o clasă cu elevi, e greu să nu observi câțiva copii care dau semne de oboseală, adesea în timp ce încearcă să urmărească lecția.

Motivul este că mulți copii nu încep ziua cu un mic dejun care să le ofere energia necesară pentru a rămâne atenți până la prânz.

Micul dejun, vital pentru copiii care merg la școală

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, 13% dintre copiii de vârstă școlară sar peste mic dejun, iar acest procentaj crește la 27% în rândul adolescenților din gimnaziu și liceu. Cu siguranță, orice mic dejun este mai bun decât nimic, dar dacă doriți ca copilul dvs. să înceapă ziua cu un mic dejun care să-i ofere o nutriție adevărată, nutriționiștii pediatri au câteva sfaturi. În general, există patru grupuri principale de nutrienți de care trebuie să țineți cont atunci când decideți ce ar trebui să mănânce copilul la micul dejun: carbohidrați, proteine, fibre și grăsimi sănătoase.

Tok-Hui Yeap, dietetician și specialist în nutriția pediatrică, explică faptul că acești patru nutrienți sunt esențiali pentru a oferi copiilor energia necesară pentru a funcționa și a se concentra la școală. Carbohidrații și proteinele sunt importante pentru furnizarea de energie creierului și corpului, în timp ce grăsimile sănătoase ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Un mic dejun care conține fibre sprijină sănătatea intestinală și menține sistemul digestiv, ajutând la controlul foamei mai mult timp decât un mic dejun care nu conține fibre.

Sara Quinteros, alt dietetician specializat în nutriția pediatrică, afirmă că atunci când copiii intră în gimnaziu, ei devin mai flămânzi din cauza ritmului rapid de creștere. Adesea, copiii de gimnaziu sunt atrași de alimente bogate în carbohidrați, dar este important ca aceștia să primească suficientă proteină pentru a susține creșterea și a ține sub control foamea.

„Copiii de vârstă școlară medie au nevoie de mai multe calorii, proteine și calciu pentru a se pregăti pentru pubertate,” adaugă Yeap.

Aceleași sfaturi se aplică și adolescenților, potrivit tuturor dieteticienilor consultați.

„Nevoile nutriționale ale liceenilor sunt similare cu cele ale elevilor de gimnaziu. Singura diferență este că necesarul de fier este mai mare din cauza creșterii rapide,” spune Yeap. Unele alimente bogate în fier care pot fi integrate în mic dejun includ legumele verzi închise la culoare, nucile, semințele și pâinea integrală.

Ce ar trebui să mănânce elevii dimineața

Deci, cum ar trebui să arate un mic dejun care să acopere toți acești nutrienți? Iată câteva exemple:

Pâine prăjită cu unt de arahide: Quinteros recomandă adăugarea unei linguri de unt de arahide pentru a crește valoarea nutritivă a mic dejunului. Untul de arahide conține abundent proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase și fibre.

Pâine prăjită cu avocado și ouă: Toți cei trei dieteticieni sunt fani ai includerii ouălor în mic dejun, datorită valorii lor nutritive, inclusiv proteine și grăsimi sănătoase. Avocado conține, de asemenea, acești nutrienți, plus fibre. Pentru pâine, Quinteros recomandă pâinea integrală, care este mai bogată în fibre și nutrienți.

Quesadilla de mic dejun: O altă opțiune bazată pe ouă, recomandată de Miller, este quesadilla de mic dejun realizată cu o tortilla care furnizează carbohidrați. Adăugați o porție de fructe pentru un plus de fibre.

Omletă cu spanac și brânză: Pentru a crește aportul de fier, Yeap recomandă adăugarea de spanac în omletă. Brânza oferă calciu și vitamina D.

Iaurt, granola și fructe: Dacă copilul dvs. are o preferință pentru dulce, iaurtul cu granola și fructe este o opțiune mai nutritivă decât cerealele zaharoase. Alegeți iaurt simplu pentru a evita zahărul adăugat.

Cerealele – bune sau nu pentru micul dejun?

Un aliment popular pentru mic dejun, cerealele, este adesea omis din recomandările nutriționiștilor, deoarece cerealele zaharoase nu conțin suficiente proteine și fibre. Consumul exclusiv de cereale cu mult zahăr poate oferi o energie rapidă, dar pe termen scurt, lăsând copiii obosiți și iritați după câteva ore. Totuși, Quinteros și Miller subliniază că orice mic dejun este mai bun decât niciunul, iar cerealele sunt adesea fortificate, oferind unele beneficii nutriționale chiar dacă nu sunt ideale.

„Nu fiecare masă va fi perfectă, dar obiectivul este consistența, nu perfecțiunea,” spune Miller.

Sursă: huffpost.com.

Sursă foto: OlgaGimaeva / Envato.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”