Cele mai bune alimente pentru persoanele cu diabet

Pentru pacienții cu diabet, dieta poate reprezenta un element extrem de important în menținerea unui nivel sănătos de zahăr în sânge.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cele mai bune alimente pentru persoanele cu diabet
Cele mai bune alimente pentru suferinzii de diabet Sursa foto: shutterstock

Pentru pacienții cu diabet, dieta poate reprezenta un element extrem de important în menținerea unui nivel sănătos de zahăr în sânge. Și deși kilogramele, stresul sau activitatea fizică joacă și ele un rol în echilibrarea glicemiei, adoptarea unei diete sănătoase este imperios necesară pentru controlul nivelului de zahăr din sânge. 

Cele mai bune alimente pentru a regla glicemia

În timp de unele alimente precum zahărul adăugat sau carbohidrații rafinați pot contribui la fluctuațiile nivelului zaharat din sânge, altele ii pot optimiza nivelul.

FASOLEA

Cu un conținut sporit de fibre, o porție de fasole asigura o parte importantă din necesarul zilnic de carbohidrați. Este bogată în magneziu, potasiu, dar și în proteine vegetale și poate fi integrată în salatele preferate alături de alte vegetale.

PEȘTELE

Sardinele și somonul sunt cele mai bune surse de grăsimi sănătoase de tip Omega-3. Medicii recomandă consumul a 300 de grame de pește gras pe săptămână.

NUCILE

Nucile sunt extrem de bogate în fibre și grăsimi bune,  asigurând mod rapid sățietatea. Demonstrat este și faptul că un aport zilnic de 55 de grame de nucifere (nuci, alune, migdale sau caju) reduce simțitor nivelul zahărului din sânge, dar și de hemoglobină, un marker esentialal glicemic, în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2.

FRUCTELE DE PĂDURE

Au puține calorii, dar un bagaj imens de beneficii, după cum urmează: conțin fibre, vitamine și antioxidanți necesari unei bune funcționari a organismului. Recomandate sunt în special căpșunile, afinele, murele, zmeura și coacazele.

CARTOFII DULCI

Cartofii dulci conțin mai multe fibre decât cei clasici, dar și o cantitate foarte mare de vitamina A. Au un indice glicemic mic, astfel că ei pot fi consumați într-o sumedenie de combinații alimentare.

OVĂZUL

Ovazul abundă în fibre, dar conține și proporții variate de magneziu, potasiu, acid folic sau acizi grași de tip Omega-3. Este dovedit faptul că fulgii de ovăz ne pot ajuta să controlăm nivelul glicemic și colesterolul, iar, în unele cazuri chiar să scăpăm de kilogramele nedorite.

ROȘIILE

Roșiile, în special cele de grădină, naturale și nestropite, sunt extrem de sănătoase și conțin mult licopen, un antioxidant valoros, dar și vitamine precum E și C, sau fier. Și ele au un aport notabil în reglarea glicemiei, susțin specialiștii.

IAURTUL GRECESC

Iaurtul grecesc furnizează o bună parte din necesarul de calciu și de vitamina D, și vine la pachet cu un beneficiu major: poate fi consumat în orice moment al zilei! Consumul de iaurt nu doar că reglează nivelul zahărului din sânge, dar ajută chiar la prevenirea diabetului.

Alte sfaturi generale importante pentru pacienții cu diabet

  • scăderea în greutate și adoptarea unui stil de viață sănătos;
  • dieta echilibrată, conținând alimentele enumerate mai sus;
  • mișcarea / sportul;
  • eliminarea țigărilor, alcoolului și dulciurilor din dietă;
  • respectarea interdicțiilor din dietă (zahărul și produsele din zahăr, pâinea în exces, lactatele procesate și îndulcite, cerealele procesate – biscuiții, napolitanele, macaroanele, etc).

Surse: The Sun, Healthline 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult