Cele mai bune asocieri alimentare pentru absorbția nutrienților

Conceptul de „asociere a alimentelor” capătă tot mai multă atenție pentru capacitatea să de a spori absorbția nutrienților și de a promova sănătatea generală.
  • Publicat:
Cele mai bune asocieri alimentare pentru absorbția nutrienților

„Asocierea alimentelor poate crea un echilibru sănătos al bacteriilor din intestine și poate îmbunătăți digestia”, declară farmacistul Abbas Kanani.

„Asta se întâmplă pentru că atunci când alimentele potrivite sunt combinate, permite intestinelor și întregului organism să primească o cantitate adecvată de nutrienți, astfel încât să funcționeze la capacitate mexima”, adaugă specialistul.

5 asocieri corecte de alimente cu beneficii nutriționale mai mari

Fier și vitamina C

Una dintre cele mai cunoscute asocieri alimentare este între alimentele bogate în fier, precum spanac, nuci, carne roșie, și vitamina C, prezența în citrice, ardei roșu, kiwi. Un studiu a arătat că obiceiul de a lua 100mg de vitamina C la o masă poate crește absorbția fierului cu 67%.

Calciu și vitamina D

„Alimente bogate în vitamina D, precum somonul sau sardinele, asociate cu alimente bogate în calciu, așa cum sunt verdețurile și broccoli, stimulează absorbția calciului. Vitamina D ajută, de asemenea, la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism”, spune Kanani.

Zinc și sulf

„Zincul este un nutrient care poate fi un motiv de îngrijorare pentru persoanele care au o dietă vegetariană”, declară pentru CNBC Make It medicul Catherine Perez, nutriționist specializat în dieta vegană. Aflat în cereale, semințe și leguminoase precum nautul, zincul poate fi absorbit mai bine atunci când este asociat cu sulf.

Grăsimi și vitamine solubile în grăsime

Intestinele absorb anumite vitamine (că de pildă A, D, E și K) atunci când le asociezi cu o sursă de grăsime. Un consum adecvat al acestor vitamine și absorbția lor de către organism sunt importante pentru că deficiențele au fost asociate cu un risc mai crescut de cancer și diabet de tip 2.

Licopen și grăsimi

Licopenul se găsește în fructele și legumele de culoare roșie, precum roșii, pepene verde și grepfrut roz. Prin urmare, avocado și roșiile reprezintă un exemplu de asociere pentru grăsime și licopen.

FOTO: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”