„Asocierea alimentelor poate crea un echilibru sănătos al bacteriilor din intestine și poate îmbunătăți digestia”, declară farmacistul Abbas Kanani.
„Asta se întâmplă pentru că atunci când alimentele potrivite sunt combinate, permite intestinelor și întregului organism să primească o cantitate adecvată de nutrienți, astfel încât să funcționeze la capacitate mexima”, adaugă specialistul.
Una dintre cele mai cunoscute asocieri alimentare este între alimentele bogate în fier, precum spanac, nuci, carne roșie, și vitamina C, prezența în citrice, ardei roșu, kiwi. Un studiu a arătat că obiceiul de a lua 100mg de vitamina C la o masă poate crește absorbția fierului cu 67%.
„Alimente bogate în vitamina D, precum somonul sau sardinele, asociate cu alimente bogate în calciu, așa cum sunt verdețurile și broccoli, stimulează absorbția calciului. Vitamina D ajută, de asemenea, la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism”, spune Kanani.
„Zincul este un nutrient care poate fi un motiv de îngrijorare pentru persoanele care au o dietă vegetariană”, declară pentru CNBC Make It medicul Catherine Perez, nutriționist specializat în dieta vegană. Aflat în cereale, semințe și leguminoase precum nautul, zincul poate fi absorbit mai bine atunci când este asociat cu sulf.
Intestinele absorb anumite vitamine (că de pildă A, D, E și K) atunci când le asociezi cu o sursă de grăsime. Un consum adecvat al acestor vitamine și absorbția lor de către organism sunt importante pentru că deficiențele au fost asociate cu un risc mai crescut de cancer și diabet de tip 2.
Licopenul se găsește în fructele și legumele de culoare roșie, precum roșii, pepene verde și grepfrut roz. Prin urmare, avocado și roșiile reprezintă un exemplu de asociere pentru grăsime și licopen.
FOTO: Shutterstock.