Este surprinzător cât de mult sănătatea noastră este conectată cu tractul gastrointestinal. Microbiomul tractului gastrointestinal, adică bacteriile care îl alcătuiesc, au fost asociate îmbunătățirii sănătății cognitive, sistemului imunitar și chiar a sănătății mentale. Odată ce hrănești aceste bacterii cu alimentele potrivite, tractul gastrointestinal se menține sănătos și fericit, iar printre cele mai importante alimente pe care să le mănânci zilnic sunt vegetalele.
Nu ne putem referi la un singur aliment, dar există o varietate de vegetale care fac o diferență uriașă pentru sănătatea microbiomului tractului intestinal. Participanții unui studiu, care au consumat mai mult de 30 de vegetale diferite e săptămână, aveau un tract înfloritor comparativ cu cel al participanților care consumau 10 tipuri de vegetale sau mai puțin. Potrivit Microorganisms, o reducere a varietăților bacteriilor din tractul gastrointestinal a fost asociată cu riscul crescut al bolilor intestinale, metabolice și neurologice.
Vegetalele nu sunt doar legumele, ci și fructele, nucile, semințele, leguminoasele și cerealele integrale. Current Developments in Nutrition arată că vegetalele bogate în fibre prebiotice sunt cunoscute pentru menținerea sănătății bacteriilor din tractul gastrointestinal.
Alimentele prebiotice sunt cunoscute și pentru hrănirea bacteriilor deja existente în tractul gastrointestinal și menținerea sănătății microbiomului, iar printre acestea se numătă spanacul, ovăzul, afinele, dar și iaurtul grecesc, varza murată, kefirul și murăturile, care sunt vitale în dietă.