Nu toate sortimentele de pâine sunt sănătoase și de calitate. Iar noi, în calitate de consumatori, trebuie să facem alegeri înțelepte dacă ținem la sănătatea noastră, ne recomandă specialiștii.
Dar haideți să vedem ce tip de pâine este mai potrivit pentru cei ce au probleme de sănătate sau pentru cei ce vor să evite să se îngrașe și să dezvolte astfel o problemă de sănătate.
Zilnic, zeci de soiuri de pâine sunt depozitate pe rafturile magazinelor, unele mai sănătoase, bogate în fibre, vitamine și minerale, altele mai puțin sănătoase, obținute din cereale rafinate, cu puține beneficii în ceea ce privește nutriția.
Trebuie să știm, însă, care este cel mai sănătos produs de panificație și cum să îl consumăm în mod corect.
Cerealele integrale, îndeosebi grâul integral, sunt mai bogate în fibre și sunt considerate mai hrănitoare decât boabele rafinate care au fost prelucrate pentru a elimina tărâța și germenii. Cerealele integrale au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv cu riscul scăzut de diabet de tip 2, cu ameliorarea bolilor de inima sau a câtorva tipuri de cancer.
Ovăzul este extrem de nutritiv și are o serie de beneficii pentru sănătate: are un conținut ridicat de fibre și substanțe benefice, incluzând aici vitamina B1, fierul, zincul, dar și magneziul. Conform specialiștilor în nutriție, consumul de pâine de ovăz sporește scăderea nivelului de colesterol din sânge, reglează glicemia și ajută la diminuarea tensiunii arteriale.
În comparație cu grâul, secara este considerată a fi mai hrănitoare și mai sățioasă. De fapt, studiile arată că pâinea de secară poate duce la o sațietate mai mare și are un impact mai mic asupra glicemiei decât cea de grâu. Pâinea de secară conține cantități mici de zinc, acid pantotenic, fosfor, magneziu, calciu și alți micronutrienți. În comparație cu pâinea obișnuită, cum ar fi cea din grâu, pâinea de secară este de obicei mai bogată în fibre și oferă mai mulți micronutrienți, în special vitaminele B.
Consumul de pâine cu maia este benefică pentru flora intestinală, nu provoacă alergii și este mai tolerată de persoanele care suferă de diabet întrucât are un indice glicemic mai scăzut față de pâinea făcută din drojdie comercială. Dacă pâinea cu maia este preparată din făină integrală, vă puteți aștepta să găsiți doze sănătoase de fibre dietetice, calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, seleniu, vitaminele B, C și E, dar și aminoacizi esențiali și antioxidanți.
Surse: insider.com, bbcgoodfood.com, eatthis.com