Tuturor ne place să ne bucurăm din când în când de câte un gust deosebit, cu care nu avem ocazia să ne întâlnim frecvent, acasă. Dar ce ai spune dacă ai putea intra în posesia celor mai scumpe şi rare mâncăruri din lume? Unele dintre ele se află chiar pe cale de dispariţie. Ştiai de existenţa lor?
Aceste ciuperci sunt atât de rare încât preţul lor ajunge acum la 600 de dolari pentru un singur kilogram. Ciupercile Matsutake sunt originare din Japonia, dar cresc şi în alte ţări din Asia. Cu toate acestea, numărul lor a scăzut semnificativ din cauza daunelor produse atât de insecte, cât şi de copacii invazivi care îşi croiesc drum prin zonele umbrite în care cresc ciupercile. Deoarece nu există nicio modalitate de a cultiva ciuperci Matsutake, există şanse mari să dispară complet în viitor.
Această cafea este produsă în cantităţi industriale în Indonezia, Filipine şi în sudul Indiei. Kopi luwak este cea mai scumpă cafea din lume. Costul său variază între 250 şi 1.200 USD pe kilogram. Este faimoasă pentru modul foarte special în care este procesată.
Un kilogram din acest tip de caviar costă în jur de 9.000 de dolari. Sturionul alb este un peşte mare care trăieşte în Marea Caspică.
Cuibul acestor păsări este realizat aproape în totalitate din saliva lor fără adăugarea de materiale străine. În consecinţă, cuiburile lor au devenit o delicatesă în bucătăria chinezească tradiţională. Preţul ridicat al acestui fel de mâncare este uşor de explicat: colectarea cuiburilor este o ocupaţie oarecum periculoasă. Păsările îşi construiesc cuiburile pe stâncile pure, unde riscul de a cădea este foarte mare. Din caceastă cauză costul acestei delicatese ajunge la aproximativ 3.000 de dolari pe kilogram.
Costul acestui condiment poate varia de la 400 la 1.000 USD pe kilogram. Acest lucru se datorează faptului că şofranul creşte doar vreme de şapte zile pe an, în toamnă. Este colectat şi prelucrat manual. Mai mult, pentru a colecta doar 1 kilogram de şofran este necesar să fie culese 300.000 de flori.
Preţul ridicat al acestor trufe este rezultatul condiţiilor foarte specifice pe care le necesită pentru a creşte, precum şi a metodelor speciale de colectare şi conservare a acestora – pe lângă gustul şi aroma rafinate. În Europa, 1 kilogram de trufe albe costă în jur de 2.000 EUR.
Puiul Ayam Cemani este crescut în Indonezia, dar nu este exportat în alte ţări din cauza temerilor că ar putea răspândi gripa aviară. Această rasă de păsări de curte este atât de rară încât un pui costă în jur de 200 USD în Indonezia. Iar în afara ţării, preţul poate ajunge la mii de dolari. Cu toate acestea, în Malayezia, Ayam Cemani este atât de comun încât preţul său nu este mai mare decât cel al unui pui obişnuit.
Fripturile Wagyu, făcute din carne de vită japoneză, sunt una dintre cele mai gustoase şi mai scumpe delicatese din lume. Carnea are o aromă uimitoare. În Japonia, viţeilor de taur Wagyu de rasă pură folosiţi pentru producerea cărnii li se oferă masaje, bere şi li se cântă muzică clasică. Costul de 1 kg din acest fel de carne poate fi de până la 450 USD.
Jamón Ibérico, produs în Spania, este cel mai scump tip de şuncă din lume. În Spania, porcul iberic este hrănit exclusiv cu ghinde, iar zonele uriaşe sunt marcate pentru ca acestea să poată păşuna. Costul unui kilogram de jambon uscat variază în jurul sumei de 365 de euro.
Una dintre cele mai scumpe brânzeturi din lume este brânza de elan, care este produsă într-un singur loc: la ferma Moose House din Suedia. Pentru a o produce este nevoie de lapte de elan. Brânza de elan are culoarea albă, iar aspectul său aminteşte de brânza feta. Costă în jur de 1.000 € pe kilogram şi este făcută în cantităţi foarte reduse.