În ciuda măsurilor de protecție adoptate la nivel european pentru controlul și reducerea pesticidelor, câteva metode simple aflate la îndemâna consumatorului pot reduce efectul negativ al pesticidelor din alimente.
În octombrie anul trecut, Comisia de Mediu a Parlamentului European a aprobat măsuri care vizează asigurarea utilizării responsabile a pesticidelor și reducerea impactului acestora asupra mediului. Cu toate acestea, consumatorul român are la îndemână câteva metode eficiente de reducere a efectului pesticidelor printr-o curățare atentă a fructelor și legumelor.
Pesticidele protejează plantele cultivate împotriva bolilor, insectelor și buruienilor. Acestea pot fi însă dăunătoare oamenilor și mediului înconjurător.
Reziduurile de pesticide pot ajunge în alimentele noastre prin: migrarea către părțile comestibile ale plantelor (culturi, fructe și legume), pânza freatică și prin hrana animalelor. O bună parte dintre pesticide sunt toxice pentru om.
De obieci, fructele conțin mai multe reziduuri de pesticide decât legumele. Cele mai impregnate legume și fructe pot fi: piersicile, ciupercile, merele, salata, roșiile, ardeii și strugurii.
sursa foto: Shutterstock