Cerealele integrale trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă, în special dacă te interesează sănătatea tractului gastrointestinal. Acestea sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, toate elemente esențiale pentru o viață sănătoasă. Când vine vorba de sănătatea inimii, experții ne oferă două variante excelente, dar niciuna nu este ovăzul!
Un studiu din 2022 publicat în BMC Medicine arată că în urma consumului regulat de cereale integrale, acestea acționează ca o linie de apărare împotriva bolilor cardiovasculare. În plus, un studiu din 2019 publicat în Nutrients arată că dacă mâncăm fibre, reducem colesterolul, tensiunea arterială și acumularea plăcilor în artere.
Mai mult, se arată în Circulation Research că fibrele sunt importante pentru microbiomul tractului intestinal, pentru că ele ajută la reducerea inflamațiilor din corp reducerea riscului de boli cardiovasculare, hipertensiune și ateroscleroză.
Cerealele integrale conțin compuși vegetali precum fitochimicale care au efecte antiinfalamtorii în organism și reduc riscul de boli cronice precum bolile de inimă.
Când vine vorba de consumul de cereale integrale este destul de greu să te limitezi la un singur tip, mai ales când luăm în calcul beneficiile pentru sănătate.
O cercetare publicată în Nutrients arată că cerealele integrale sunt o sursă excelentă de fibre solubile, esențiale pentru tractul gastro-intestinal. Ele ajută la reducerea colesterolului LDL din sânge și curăță arterele astfel încât sângele să ajungă cu ușurință atât la inimă, cât și în restul corpului.
Pe lângă conținutul de beta-glucan, cerealele integrale conțin și compuși anti-inflamatorii, excelenți pentru sănătatea inimii. Un grup de compuși vegetali numiți avenantramide sunt prezente în aceste cereale. Un studiu din 2020 publicat în Functional Foods arată că acestea îmbunătățesc profilul lipidic, inclusiv colesterolul și trigliceridele și reduc inflamațiile.
Oricine își permite să consume cereale integrale, plus că sunt extrem de versatile. Pot fi consumate sub formă de granola, ca terci sau chiar în smoothie-uri.
Toate cerealele integrale sunt eficiente, dar cele două opțiuni oferite de specialiști sunt clasate pe locurile II și III, după ovăz.
Orzul este o cereală integrală care se poate integra ușor în supe și salate. Similar ovăzului, orzul conține fitonutrienți și fibre solubile care reduc colesterolul. Mai mult, orzul și ovăzul sunt singurele cereale integrale permise de Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) în reducerea riscului de boală coronariană.
Sorgul are o textură similară cușcușului, dar este mult mai bogat în nutrienți. Conține fibre și fitochimicale și ajută la reducerea colesterolului LDL și sprijină sănătatea cardiovasculară. De asemenea, vine la pachet cu nutrienți precum magneziu și potasiu, esențiali pentru tensiunea arterială.